A drogtúladagolás miatti elhalálozás az Egyesült Államokban többszöröse a fejlett országokénak

IT/Tudomány, 2019.02.21

Egy amerikai tanulmány szerint 3,5-szer magasabb a drogtúladagolás miatti elhalálozás az Egyesült Államokban, mint a fejlett országokban, a járványos méretű gyógyszer- és kábítószer-túladagolás miatt egyre nő a szakadék a várható élettartam tekintetében az Egyesült Államok és más fejlett országok között.

A Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének gerontológiai kutatói a Population and Development Review című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban az Egyesült Államok és 17 fejlett ipari ország mutatóit vetették össze.

Azt találták, hogy a 2000-es évek eleje előtt Finnországban és Svédországban volt a legmagasabb arányú a drogtúladagolás miatti elhalálozás. Ma azonban az Egyesült Államokban kétszer többen halnak meg emiatt, mint a két észak-európai országban, és 27-szer többen, mint Olaszországban vagy Japánban, ahol a legalacsonyabb az ilyen okok miatti elhalálozás.

2013-ban a drogtúladagolás férfiak esetében 12, a nőknél nyolc százalékkal járult hozzá a szakadék növekedéséhez a várható élettartamot illetően az Egyesült Államok és a többi vizsgált fejlett ország között. 2003 és 2013 között a szakadék növekedése kisebb arányú volt, a férfiak esetében egyötöddel, a nőknél egyharmaddal nőtt.

"Az amerikai túladagolási járványnak fontos következményei vannak a várható élettartam nemzetközi összehasonlításaira. Ugyan nem csupán az Egyesült Államokban nő a drogtúladagolás miatti elhalálozás, ám elképesztő a kimutatott különbségek nagysága" - mondta Jessica Ho, a tanulmány egyik szerzője.

2003-ban a születéskor várható időtartam 0,28 évvel lett volna magasabb az amerikai férfiak esetében és 0,17 évvel az amerikai nőknél a drogtúladagolás tényezője nélkül. Tíz évvel később ez 0,45 évre nőtt a férfiak és 0,30 évre a nők esetében.

Más fejlett országokhoz képest az amerikaiak átlag 2,6 évvel kevesebb ideig élnek - tette hozzá Ho.

Egy novemberben közzétett amerikai kormányzati jelentés szerint egy év alatt 9,6 százalékkal nőtt az elhalálozás gyógyszer- és kábítószer-túladagolás miatt az Egyesült Államokban 2017-ben az előző évhez képest, és mintegy 70 ezer amerikai vesztette életét emiatt. Az átlagélettartam 2016-hoz képest 78,6 évre csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!