A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik egy tanulmány szerint

IT/Tudomány, 2019.01.16

Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez - derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.

Az MTI-nek küldött jelentés szerint a pszichológiai manipuláció (social engineering) is előtérbe kerül, és emiatt a személyes adatokat is veszély fenyegeti. Az ESET szakemberei szerint 2019-ben a kiberbűnözők kihasználjak majd az automatizálásban és gépi tanulásban rejlő lehetőségeket, hogy több adatot gyűjtsenek a személyre szabottabb és kifinomultabb támadások megtervezéséhez. Bár nem valószínű, hogy a bűnözők hozzáférnek a gyártók által tárolt értékes adatokhoz - mint például egy felhasználó szokásos bevásárló körútjainak adatai -, azonban olyan webes eszközöket alkalmazhatnak, amelyek követik az áldozatokat a webhelyek közötti böngészés alatt, vagy adatokat vásárolhatnak az adatbrókerektől a profilok megalkotásához.

A bizalmas adatok ellopása pedig tönkre is teheti a vállalkozásokat az elemzés szerint. Tavaly az adatvédelem és az adatkezelés kiemelten fontos témák voltak, különösen néhány nagyobb kibertámadás és rossz adatkezelésből adódó botrány után, illetve a GDPR (európai általános adatvédelmi rendelet) életbelépése miatt. A Cambridge Analytica-hoz hasonló világméretű incidensek következtében valószínűleg sokan keresnek majd alternatívát az olyan platformok helyett, mint a Facebook - írták.

A szakértők szerint az adatvédelem megfelelő kezelése döntő tényező is lehet abból a szempontból, hogy mely cégek tudják biztonságosan és az előírásoknak megfelelően tovább folytatni üzleti tevékenységüket és kik lesznek azok, akiknek egy esetleges incidens, illetve büntetés miatt be kell zárniuk.

Az elemzés szerint a GDPR bevezetését követően felmerülhet, hogy az uniós jogszabályok egy globális adatvédelmi törvény első lépései, különösképpen azután, hogy hasonló szabályozások jelennek meg Kaliforniában, Brazíliában és Japánban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!