A Rudapithecus képes lehetett az emberhez hasonlóan felegyenesedve állni

IT/Tudomány, 2019.09.18

A rudabányai lelőhelyről ismert Rudapithecus hungaricus képes lehetett a mai emberhez hasonlóan felegyenesedve állni - állapították meg amerikai és kanadai kutatók egy különösen ritka leletnek számító, 10 millió éves medencecsont elemzése nyomán.

A leletet a Torontói Egyetem professzora, David Begun fedezte fel, majd a Missouri Egyetem munkatársával, Carol Warddal közösen tanulmányozta a fosszíliát - jelentette be szerdán honlapján a Missouri Egyetem.

Lábcsontjainak, állkapcsának és fogainak elemzéséből kiderült, hogy a Rudapithecus rokonságban áll a modern afrikai emberszabásúakkal és az emberrel, ami meglepő eredmény, tekintve, hogy az ősmajom a mai Európa területén élt. A Rudapithecus testtartásával és mozgásával kapcsolatos információk ugyanakkor korlátozottak voltak, ezért is volt fontos felfedezés a medencecsont, amely a csontváz egyik leginformatívabb része.

"A Rudapithecus egészen hasonlított az emberszabású majmokhoz, és feltehetőleg a modern emberszabásúakhoz hasonlóan mozgott a fák ágai között, egyenesen tartva a felsőtestét és karjaival mászva az ágak között" - magyarázta Ward. "Ugyanakkor a modern emberszabásúakénál rugalmasabb lehetett a háta alsó része, ami azt jelenti, hogy a talajon mozogva képes lehetett a mai emberhez hasonlóan felegyenesedve állni" - tette hozzá a szakember.

Nagy testméretükből adódóan a mai afrikai emberszabásúaknak elnyúlt a medencecsontja és rövid a hátuk alsó része, ami az egyik oka annak, hogy általában négy lábon járnak, amikor a talajon mozognak. Az emberénél hosszabb, jóval rugalmasabb a hát alsó része, ami lehetővé teszi a felegyenesedést és a két lábon járást.

Ward szerint amennyiben az ember egy afrikai emberszabásúéhoz hasonló testfelépítésű elődből fejlődött ki, akkor olyan jelentős anatómiai változásokra volt szükség, mint az alsó háti rész megnyúlása és a medencecsont megrövidülése. Ha viszont a Rudapithecushoz hasonló elődből fejlődött ki, akkor az átmenet sokkal egyenesebb vonalú lehetett.

"Sikerült megállapítanunk, hogy a Rudapithecusnak jóval rugalmasabb felsőteste lehetett, mint a mai afrikai emberszabásúaknak, mivel jóval kisebb termetű volt, nagyjából egy közepes méretű kutyának felelt meg" - mondta Ward. Hozzátette: "ennek azért van jelentősége, mert az eredményeink alátámasztják azt a több másik bizonyíték által is sugallt elképzelést, hogy az emberelődök testfelépítése talán nem is a mai afrikai emberszabásúakéhoz hasonlított".

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a medencecsont nem volt teljesen ép, ezért egy újfajta háromdimenziós modellezőtechnikával egészítették ki teljessé, majd összevetették a modern állatokról készített modellekkel. Ward szerint a következő lépés a Rudapithecus egyéb megkövesedett csontjainak háromdimenziós elemzése lesz, hogy teljesebb képet kapjanak az ősmajom mozgásáról és további betekintést nyerjenek az afrikai emberszabásúak és az ember őseinek életébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!