TV műsor

A súlyosan veszélyeztetett nyugati-afrikai csimpánzok többsége a védett területeken kívül él

IT/Tudomány, 2019.04.02

A Nyugat-Afrika nyolc országában élő nagyjából 52 800 nyugati-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) döntő többsége a védett területeken kívül él - derült ki a közönséges csimpánz súlyosan veszélyeztetett alfajának egyedszámát felmérő új kutatásból.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Ape Populations, Environments and Surveys (A.P.E.S.) elnevezésű - az emberszabású majmok eloszlásáról és helyzetéről pontos és objektív képet adó - adatbázisát használták munkájuk során.

Az adatok felhasználása révén a kutatók készítettek egy térképet a csimpánzpopulációk sűrűségéről és eloszlásáról, továbbá azonosították azokat a trendeket és a trendeket irányító tényezőket, amelyek befolyásolják a populációkat. Az adatbázis mutatóit továbbá 2001 és 2016 között végzett, csaknem 11 ezer kilométert felölelő terepmunkával egészítették ki - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) által tavaly közzétett, a közép-afrikai csimpánzra és a nyugati síkvidéki gorillára vonatkozó eredményekhez hasonlóan a kutatók arra jutottak, hogy a nyugat-afrikai csimpánzok döntő többsége, a védett területeken kívül él, és ezeknek az állatoknak a 10 százaléka olyan övezet lakója, amely komoly infrastrukturális átalakításokon fog átesni a közeljövőben.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben dolgozó Stefanie Heinicke által vezetett kutatócsoport szerint a várható környezeti károk csökkenthetők, ha az új infrastrukturális beruházások kivitelezői felhasználják ezeket az adatokat, hogy elkerüljék a csimpánzok számára kulcsfontosságú területeket.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!