TV műsor

Az alapkutatások támogatási rendszeréről egyeztetett az ITM és az MTA

IT/Tudomány, 2020.09.23

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 14:05 órakor kiadott, Az alapkutatások támogatási rendszeréről egyeztetett az ITM és az MTA című anyagunk 3. bekezdését az ITM korábbi közléséhez képest pontosította. A bekezdés helyesen:Mint írják, az OTKA pályázatok bírálati folyamatáról szóló egyeztetések Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére indultak meg az érintett szervezetek között. A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer továbbfejleszthető. Bódis József hangsúlyozta az objektív mérési módszerek jelentőségét. Egyetértés volt abban is, hogy a számszerű mérések a döntések előkészítését segíthetik, de kizárólagos jelleggel nem szabad alkalmazni azokat - olvasható a közleményben.


Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - Az alapkutatások támogatási rendszeréről egyeztetett az ITM és az MTA

Budapest, 2020. szeptember 23., szerda (MTI) - Megkezdődtek az egyeztetések az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) között az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázati rendszerével kapcsolatos együttműködés részleteiről - közölte az ITM szerdán az MTI-vel.

Bódis József, a tárca felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára és Kollár László főtitkár a rendszer szakmai és operatív összefüggéseit szem előtt tartó megközelítésben tekintették át a lehetséges irányokat kedden Budapesten - olvasható az ITM közleményében.

Mint írják, az OTKA pályázatok bírálati folyamatáról szóló egyeztetések Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére indultak meg az érintett szervezetek között. A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer továbbfejleszthető. Bódis József hangsúlyozta az objektív mérési módszerek jelentőségét. Egyetértés volt abban is, hogy a számszerű mérések a döntések előkészítését segíthetik, de kizárólagos jelleggel nem szabad alkalmazni azokat - olvasható a közleményben.

"A jövő évi kiírás nagyobb keretösszeggel, érdemi egyszerűsítésekkel segítheti a kutatások hatékony finanszírozását, a források jobb hasznosulását" - közölték, hozzátéve, hogy a 2021-es OTKA pályázatok feltételeit a minisztérium a kollégiumok és a tudományos közösség képviselőivel közösen 2020 őszén dolgozza ki.

"Az MTA, mint a hazai tudományos közösség legfelsőbb testülete így az eddiginél jelentősebb szerephez juthat az OTKA pályázatok megújuló rendszerében. A korszerű megoldások széleskörű szakmai konszenzuson alapuló használata még hatékonyabban segítheti a bírálók munkáját, csökkentheti adminisztratív terheiket" - olvasható az ITM Kommunikációs Főosztályának közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!