Az EU támogatja a radiológiai és nukleáris technológia biztonságos gyógyászati alkalmazását

IT/Tudomány, 2021.02.05

Az Európai Bizottság a héten közzétett rákellenes stratégiájának keretében pénteken a radiológiai és nukleáris technológia biztonságos gyógyászati alkalmazását támogató cselekvési tervet mutatott be.

A terv célja, hogy az uniós lakosság a legmagasabb szintű biztonsági előírásoknak megfelelő, kiváló minőségű orvosi radiológiai és nukleáris technológiákra hagyatkozhasson.

Mint Sztella Kiriákidisz, az unió egészségügyért felelős biztosa elmondta, az EU rákellenes stratégiájának egyik legfontosabb eleme a daganatos megbetegedéseket időben kimutató szűrővizsgálatok általánosabbá, hozzáférhetőbbé tétele, ehhez azonban biztonságos és jó minőségű sugártechnológiára van szükség.

A cselekvési terv intézkedéseinek keretében az EU előmozdítaná az új radioizotópok és gyártási módszerek kifejlesztésének és bevezetésének felgyorsítását, amely segítene megőrizni az unió globális vezető szerepét az orvosi célú radioizotópokkal való ellátásban. Uniós kezdeményezést indít el továbbá az ionizáló sugárzás terápiás alkalmazásának minőségére és biztonságosságára vonatkozóan, illetve nukleáris és sugártechnológiával kapcsolatos kutatási ütemterv dolgoz ki - derül ki a témáról kiadott brüsszeli közleményből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!