Bemutatták Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadását

IT/Tudomány, 2018.09.27

Bemutatták Magyarország Nemzeti Atlaszának új kiadását csütörtökön. A nagyméretű, reprezentatív kötet, amely a Magyar Tudományos Akadémia és a kormány együttműködésében valósult meg, hazánk természeti környezetét mutatja be - hangzott el a kiadvány csütörtöki bemutatóján.

Lovász László, az MTA elnöke kordokumentumnak nevezte a kiadványt, amely szerinte fontos nemzeti szimbólum is. Kiemelte az MTA Földrajztudományi Intézete munkatársainak szerepét a kötet létrehozásában, amely pillanatképet nyújt hazánk természeti környezetéről.

Az atlasz új kiadásának tartalma az MTA vezetésével, Kocsis Károly akadémikus főszerkesztésében készült. A munkában számos kormányzati szerv, háttérintézmény és egyetem is részt vett.

Az MNA Természeti környezet című kötete interneten is hozzáférhető és szabadon letölthető a www.nemezetiatlasz.hu oldalon, az online változatot folyamatosan frissítik majd a legújabb adatokkal - tette hozzá.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere "rendkívül magas" tudományos igénnyel összeállított munkának nevezte a kötetet, amely Kocsis Károly professzor irányítása mellett 18 szerkesztő, 140 fejezetszerző és több mint 200 térképszerző, 14 térképész, valamint több tucat szakmai és nyelvi lektor munkája eredményeként készült el. A csaknem kétszáz oldalas kiadványt eljuttatják a hazai és határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez is - tette hozzá.

Az előző kiadványokhoz képest újdonság, hogy a kötet nem csupán Magyarországra, hanem a Kárpát-medencére és annak szomszédságára, 12 ország csaknem félmillió négyzetkilométernyi területére és több mint 30 ezer településre vonatkozóan mutatja be a természeti, gazdasági és társadalmi adottságokat teljes részletességgel.

A kötet egyrészt ismerteti a kőzet-, a víz- és a levegőburok állapotát, az élővilág életterét, másrészt olyan szintetizáló fejezeteket, témaköröket is tartalmaz, melyek a természeti környezet és a társadalom összefonódását, kölcsönhatásait elemzik.

Az egy csokorba gyűjtött, szemléletes tematikus térképeket lapozgatva olyan témakörök területi sajátosságairól tájékozódhatunk, mint a mérnökgeológia, a földrengések, az éghajlati elemek várható változása, az időjárási rekordok, a talaj-, réteg- és karsztvizek, ásvány- és hévizeink, talajaink jellemzői, a földminőség, a tájtípusok és tájkarakterek, a tájképi értékesség, a hazai élővilág elképesztő fajgazdagsága, a környezet állapota és a hulladék kezelése, védett természeti területeink, az ökoturizmus, a kiemelkedő fontosságú hazai természeti veszélyek: az ár- és belvíz, az aszály, a talajerózió, az özönfajok terjedése és a virágpor allergia.

Kocsis Károly akadémikus, a kiadvány főszerkesztője elmondta, hogy a térképsorozat további három kötete a tervek szerint évente jelenik majd meg A magyar állam és helye a világban, Társadalom, valamint Gazdaság címmel. Hozzátette: hogy a most megjelent kötet angol nyelvű kiadása három hónap múlva lát majd napvilágot. Jelen kötet mától kapható a könyvesboltokban is - tette hozzá.

Felidézte, hogy a nemzeti atlaszok története régmúltra tekint vissza, már az Osztrák Magyar Monarchia idején is készítettek szöveges magyarázatokkal is kiegészített térképsorozatot, legutóbb pedig 1989-ben jelent meg Magyarország Nemzeti Atlasza. Az atlasz elkészítését akkor is az MTA kezdeményezte még Szentágothai János elnöksége alatt, 1983-ban.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!