Brit tudósok kapták a 2020. évi Millennium Technológiai Díjat

IT/Tudomány, 2021.05.18

A Cambridge-i Egyetem két professzorának, Shankar Balasubramaniannak és David Klenermannak ítélték oda a 2020. évi Millennium Technológia Díjat a DNS-szekvenálás egy forradalmi technikájának kifejlesztéséért.

A világ egyig legrangosabb tudományos technológiai díját, amelyet a technológiai Nobel-díjaként is emlegetnek, a Finn Műszaki Egyetem ítéli oda 2004 óta kétévente. Az egymillió euróval járó díjjal a tudománynak és az innovációnak a társadalomra gyakorolt hatását ismerik el.

Ez az első alkalom, hogy a díjat ugyanazért az innovációért két ember kapja, ami az együttműködés jelentőségét is méltatja - olvasható a Cambridge-i Egyetem honlapján.

A 2020- évi díjazottak bejelentését tavaly elhalasztották a koronavírus-járvány miatt.

Az indiai születésű Balasubramanian és Klenerman közösen fejlesztette ki a következő generációs DNS-szekvenálást, a Solexa-Illuminát, amely párhozamosan sok mintát képes szekvenálni, a technológia gazdagította az életfolyamatok alapvető megértését, a biotudományokat a "nagy tudományok" szintjére emelte a gyors, pontos, alacsony költségű és nagyméretű genom-szkevenálással.

Ők alapították meg a Solexa vállalatot, amely a technológiát elérhetővé tette az egész világ számára.

A genomszekvenálás általuk kifejlesztett új technológiája előidézte változás egyik mutatója az, hogy miközben az emberi genom 2000-ben bejelentett első szekvenálása 10 évig tartott és több milliárd dollárba került, ma az emberi genomot egyetlen nap alatt ezer dollár költséggel lehet szekvenálni. Több mint egymillió emberi genomot szekvenálnak évente az általuk közösen kifejlesztett technológiával, ami azt jelenti, hogy jobban és gyorsabban megérthetővé válnak a betegségek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!