Budapesten folytatódhat a sztártudósok jövőről szóló nagysikerű találkozója

IT/Tudomány, 2020.12.02

Budapesten folytatódhat jövőre a sztártudósok jövőről szóló nagysikerű találkozója, a mesterséges intelligencia (MI) világhírű szakértői a mostani Future Talks powered by MVM nemzetközi online talk show-n többek között arra keresték a választ, hogy mit tartogat számunkra a jövő, hogyan definiálhatjuk a Mesterséges Intelligenciát, hogy miben változtatja meg az életünket és hogy milyen veszélyeket rejthet - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A mesterséges intelligencia egységes definíciója nem létezik, az azonban biztos, hogy a következő években az élet minden területén egyre több intelligens géppel találkozik majd az emberiség, értettek egyet a Future Talks powered by MVM exkluzív online talk show résztvevői, köztük Neil deGrasse Tyson világhírű sztártudós. A tervek szerint a nagy sikerű beszélgetés jövőre a magyar fővárosban folytatódhat - olvasható a közleményben.

"A mesterséges intelligencia összességében pozitív hatással lesz az emberiség életére, ugyanakkor komoly szabályrendszert kell kialakítani köré, hogy kordában tartsuk" - idézi a közlemény Neil deGrasse Tyson világhírű asztrofizikust, a Future Talks powered by MVM online interaktív talk show-n. A szakember szerint a szabályozott és folyamatos fejlődés a legfontosabb az MI szempontjából, amiben az országokat vezető kormányoknak van nagy felelőssége.

Buzsáki György világhírű agykutató szerint ugyanakkor az emberi elme a lehető legbonyolultabb mesterségesintelligencia-eszköz. "Az elképzelhető, hogy a gépek bizonyos tekintetben okosabbak nálunk, de összességében biztosan nem azok. Ettől még nagyon távol vagyunk" - idézi az összegzés a magyar tudóst.

Stuart J. Russell, a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora úgy látja, olyan gépeket alkotunk, amelyek automatizálják a különböző céljain elérésének módjait. Az önvezető autó például eldönti majd, hogy hogyan, milyen úton juttatja el utasát biztonságban a kívánt helyszínre.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a talk show hétfői megszervezésével a szervezők célja az volt, hogy mindenki számára érthetően bemutassák a technológiát, amely a hétköznapok mellett minden iparágban, így az energetikában is gyökeres változásokat hoz.

Neil deGrasse Tyson felvetése egybevág az MVM céljaival is, így abban mind a résztvevők, mind a szervezők egyetértettek, hogy érdemes megvizsgálni annak lehetőségét, hogy 2021-ben ismét bemutathassák a jövő egy szeletét, ismét a legfontosabb sztárszakértők felvonultatásával, akár már valóban Budapesten.

A beszélgetés december 8-ig visszanézhető magyar tolmácsolással a www.mvmfuturetalks.hu, eredeti angol nyelven pedig a www.mvmfuturetalks.com weboldalon - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!