Csökken a koleszterinszint a nyugati országok, de nő Ázsia lakossága körében

IT/Tudomány, 2020.06.03

Meredeken csökken a nyugati országok lakosságának koleszterinszintje, de növekszik az alacsony vagy közepes jövedelmű nemzetek népességéé, különösen Ázsiában - derítette ki az eddigi legnagyobb kutatás a koleszterinszint alakulásáról a világ országaiban.

A The Nature című tudományos folyóiratban szerdán megjelent tanulmány elkészítésében a világ több száz tudósa vett részt a londoni Imperial College kutatóinak vezetésével.

A kutatók 102,6 millió ember adatait használták fel, 200 országban vizsgálták a lakosság koleszterinszintjét 39 éven át 1980 és 2018 között.

A Brit Szívalapítvány és a Wellcome Trust által támogatott tanulmányban kimutatták, hogy világszerte 3,9 millió halálesetért felelős a kóros vérzsírszint. Ezek felét Kelet-, Dél- és Délkelet-Ázsiában jegyezték fel.

A koleszterin zsírban oldódó vegyület, amely a szervezet normális működéséhez nélkülözhetetlen. A összkoleszterinszintet különböző koleszterinfrakciók alkotják. Ezek közül az LDL koleszterin káros, érelmeszesedést fokozó összetevő. A HDL koleszterin védőkoleszterin, amely elősegíti a káros koleszterinrészecskék eltávolítását a véráramból. A koleszterin mellett a triglicerid szint emelkedése is elősegíti szívkoszorúér-betegség kialakulását.

A kutatók kimutatták, hogy az összkoleszterinszint és az LDL koleszterin meredeken csökkent a magas jövedelmű országokban, különösen Északnyugat-Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában, valamint Új-Zélandon, míg a közepes jövedelműek körében, különösen Kelet- és Délkelet-Ázsiában növekszik. Kínában, ahol 1980-ban a világon az egyik legalacsonyabb volt az LDL koleszterin szintje, az egyik legnagyobb arányban nőtt a 39 év alatt.

"Először fordul elő, hogy a legmagasabb LDL koleszterinszintet a nyugati világon kívül mérték. Ez azt jelenti, hogy világszerte szükség van olyan árak és szabályozók kialakítására, amelyek az étrendet a telített zsíroktól a telítetlen zsírok felé tolja és felkészíti az egészségügyi rendszereket arra, hogy hatékony gyógyszerekkel kezeljék azokat, akiknek magas a koleszterinszintjük" - idézte Majid Ezzatit, a tanulmány vezető szerzőjét az Imperial College honlapján megjelent közlemény.

Míg 1980-ban a kóros koleszterinszintű országok között volt Belgium, Finnország, Grönland, Izland, Norvégia, Svédország, Svájc és Málta, mostanra Ázsia és a csendes-óceáni térség országaira, Malajziára, a Fülöp-szigetekre, Thaiföldre jellemző ez.

Ezzati professzor megjegyezte, hogy az LDL koleszterin szintjének csökkenése a nyugati társadalmakban a sztatin használatának köszönhető, amelyet az alacsony és közepes jövedelmű országokban még nem alkalmaznak széles körűen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!