December 19-én temetik Hunyadi Mátyás Széchenyi-díjas magyar hídmérnököt

IT/Tudomány, 2018.12.13

December 19-én, szerdán temetik Hunyadi Mátyás Széchenyi-díjas okleveles építőmérnököt, a Megyeri híd főtervezőjét Budapesten, a Farkasréti temetőben - közölte a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő ZRt. csütörtökön az MTI-vel.

A Széchenyi-díjas magyar hídmérnök életének 85. évében hunyt el november 24-én.

Hunyadi Mátyás 1933-ban született Nagyszalontán, 1958-ban mérnöki oklevelet, 2002-ben euromérnöki diplomát szerzett. Számos folyó- és folyami híd tervezése fűződik nevéhez: Bodrog- és Sajó-hidak, valamint a Dunát átívelő hidak, melyek közül kiemelkedőek az M0 útgyűrű hídjai, köztük a Deák Ferenc híd és az Északi Duna-híd. Magyarország első ferdekábeles hídja, a Megyeri híd élete legjelentősebb alkotásává vált - írták a közleményben.

Az M0-ás körgyűrű és kiemelten a Megyeri-híd megvalósításában végzett tervezőmérnöki tevékenységéért 2009-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, amelyet Kisbán Sándor és Kőrösi Gábor építőmérnökökkel megosztva vehetett át.

A teljes hidász szakmai is elismerte életművét, ennek megerősítése a 2008-ban megkapott Feketeházy János-díj. A híd tervezése kapcsán további kitüntetésekben részesült, megkapta az Építőipari Nívódíjat, valamint építészeti vonatkozásban a Csonka Pál Emlékérmet - olvasható a méltatásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!