Decemberben lesz megfigyelhető a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös

IT/Tudomány, 2019.09.19

Vélhetően decemberben lesz megfigyelhető az a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös, amelyet egy amatőr csillagász fedezett fel a Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.

Kiss László csillagász a műsorban elmondta: az üstökös valószínűleg december elején lesz a Föld közelségében, mintegy 200 millió kilométer távolságra, ami azt jelenti, hogy távcsövekkel meg lehet majd figyelni.

Hozzátette: a napokban a Kanári-szigeteken óriásteleszkóppal készült színkép szerint az újonnan felfedezett üstökös a Naprendszer többi üstököséhez hasonlít.

Az égitest a jelek szerint - a tökéletes körtől jelentősen eltérő - hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. A 2017-ben azonosított Oumuamua után ez lehet a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

A C/2019 Q4 (Boriszov) nevű objektumot augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. Az égitest akkor nagyjából 450 millió kilométerre volt a Naptól.

Az apró, halvány Oumuamuával ellentétben az újonnan felfedezett égitest nagy méretű, nagyjából 20 kilométer átmérőjű és fényes.

Az Oumuamuát csak viszonylag rövid ideig, 2018. január 2-ig tudták nyomon követni a csillagászok, amíg az objektum el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A Boriszov viszont még csak közeledik a Naprendszer felé, ami azt jelenti, hogy a kutatóknak legalább egy évük lesz a megfigyelésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!