Egész medúzákat képesek elejteni és felfalni a csapatban dolgozó korallok

IT/Tudomány, 2018.07.31

Egész medúzákat képesek elkapni és felfalni a csapatban dolgozó földközi-tengeri korallok - derült ki egy új tanulmányból, amely a világon elsőként számolt be a jelenségről.

Az Edinburgh-i Egyetem szakemberei és olaszországi kollégáik a Szicíliához közeli szigeteknél figyeltek fel a különös gyakorlatra az után, hogy észrevették a tengerfenéki sziklákhoz és barlangokhoz tapadt medúzákat - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon.

A megfigyeléseik idején kiderült, hogy a korallok, amelyek egyébként döntően planktonokkal, vagyis apró tengeri teremtményekkel táplálkoznak, képesek nagyobb zsákmányok elejtésére is.

Az Ecology című folyóiratban publikált tanulmány szerint amikor az óceáni áramlatok a korallokhoz sodorják a medúzákat és azok megpróbálnak elúszni, akkor a virágállatok egymás után belecsimpaszkodnak a zsákmányba.

A kutatók szerint a közös erőfeszítésből nagyot profitálnak az Astroides calycularis korallfaj egyedei, mivel ezáltal mindnyájan bőséges táplálékhoz jutnak.

A szakemberek által végzett megfigyelések során a korallok zsákmányai világító medúzák (Pelagia noctiluca) voltak. Ez a faj elsősorban a Földközi-tengerben elterjedt. A világító medúzák csak néhány centiméter nagyságúak, ezért nehéz észrevenni őket. Érintésük azonban erős, égő fájdalommal jár.

"Noha mindkét fajt évek óta ismerjük, fogalmunk sem volt arról, hogy a korallok képesek elkapni és megenni ezeket a medúzákat" - mondta Fabio Badalementi, az olasz Nemzeti Kutatótanács vezető munkatársa, az Edinburgh-i Egyetem tiszteletbeli professzora.

(https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/uoe-psc073018.php)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!