Egészségipari kompetenciaközpont létesül a Debreceni Egyetemen

IT/Tudomány, 2020.12.15

Komplex egészségipari multidiszciplináris kompetenciaközpontot hoznak létre új innovatív termékek és technológiák fejlesztésére a Debreceni Egyetemen (DE), a projektre csaknem hárommilliárd forint vissza nem terítendő európai uniós támogatást nyert el az egyetem, a Richter Gedeon Nyrt. és a Medyag Kft. alkotta konzorcium - hangzott el kedden a projektindító online konferencián.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora emlékeztetett: intézményüknek másfél évtizedes tapasztalata van az ipari szereplőkkel való közös munkában, a klaszteralapú vállalati együttműködés pedig különösen eredményes a gyógyszeriparban.

Az új kompetenciaközpont létrehozásával - amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg - a modern gyógyszertechnológiai fejlesztésekre is kiterjesztik a kutatási és innovációs kompetenciákat - tette hozzá.

Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) vállalati innovációs elnökhelyettese is azt emelte ki az online konferencia megnyitóján, hogy a Debreceni Egyetem és a klaszterek együttműködése olyan alap, amire hosszú távon lehet építeni az egyetem és az ipari partnerek közös kutatásaival létrejövő innovatív megoldások megtalálására.

A rendezvény előadói beszámoltak arról, hogy a projekt részeként két új, egészségipari, illetve metagenomikai intézetet hozott létre az egyetem. A gyógyszerfejlesztés alprojektben 11, a probiotikum alprojektben 7 kutatócsoport kezdte meg a munkát.

Az egyetem eddigi elnyert pályázatai, a jelen lévő tudásbázis és a már meglévő, karokon átívelő kutatási hálózatok alapot teremtenek arra, hogy a mostani projekt keretében kimagasló gazdasági teljesítményű ipari partnerekkel közösen létrehozott innovatív egészségipari multidiszciplináris központ sikeresen működjön - hangzott el a megnyitón.

Kiemelték: az egészségipari központ az ipari és a tudományos kutatás közötti csatlakozási pontként működik majd, ahol a különböző forrásból származó szaktudás is kicserélődhet, és a kutatások versenyképes termékek és magas hozzáadott értékű szolgáltatások fejlesztésével járulhatnak hozzá az egyetem és a régió innovációs potenciáljának növeléséhez.

A projekt tervezett befejezési határideje 2022. december 31-e - jelezték a nyitó online konferencián.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!