Egészségre ártalmas szintetikus vegyianyagokat találtak a hóban Mount Everest közelében

IT/Tudomány, 2020.12.21

A vízlepergető ruházathoz használt, egészségre ártalmas szintetikus vegyianyagokat találtak a hóban a kutatók a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest közelében.

Ezek az ember által előállított perfluoralkil és polifluoralkil vegyületek (PFAS) különböző egészségi problémákat - magas koleszterinszintet, elhízást, daganatos betegségek kockázatát, születési rendellenességeket - okozhatnak, és kockázatot jelenthetnek a túrázókra, hegymászókra, valamint a helyi lakosokra, akik a környék vizét fogyasztják - közölte Kimberley Miner, a Maine-i Egyetem Klímaváltozás Intézetének kutatója, a Science of the Total Environment című tanulmány vezető szerzője.

Közlemúltbeli kutatások azt is feltételezik, hogy a magas PFAS-szint elnyomhatja az immunrendszert és növelheti a Covid-19-betegség kockázatát is.

A Mount Everest térségében kimutatott PFAS-szennyezés azt mutatja, hogy az ember mindenhol szétszórja ezeket a vegyületeket, ahol jár. A vízlepergető ruházatokat készítő vállalatok már jelezték, hogy felhagynak ezen vegyületek alkalmazásával - olvasható a Phys.org Tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A vegyianyagokat egy 2019-es tudományos expedícióban gyűjtött hó- és az olvadékvízmintákban mutatták ki, amelyeket a hegymászók táborainál húzódó Kumbu-gleccserból vettek, valamint 8400 méter magasságban.

Miner elmondta, hogy először elemezték az Everest hó-és olvadékvízmintáit PFAS-t keresve. A minták ugyan a nepáli oldalról származnak, de mindenhol jelen vannak - tette hozzá.

Mind az én PFAS-kutatásom, mind a Mount Everest térségében mikroműanyagokat feltáró kutatások megmutatják, hogy az ember ott hagyja látható és mikroszkopikus hagyatékát bárhol, ahol megfordul. El kell gondolkodnunk azon, milyen a kölcsönhatásunk a környezettel, milyen termékeket használunk, és hogyan fogjuk helyrehozni a vegyi szennyezéseket - hangoztatta.

Kutatók a One Earth című tudományos folyóiratban novemberben közzétett tanulmányukban jelentették be, hogy valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származó mikroműanyagot találtak a Mount Everest halálzónájában, 8440 méter magasságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!