ELKH: sugárvédelmi kutatási partnerségi program indul

IT/Tudomány, 2022.09.09

Elindult a Pianoforte Európai Sugárvédelmi Kutatási Partnerség program az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Energiatudományi Kutatóközpontjának közreműködésével.

A mintegy 46 millió eurós költségvetéssel nyár elején elstartolt projekt célja, hogy megerősítse a lakosság, a munkavállalók, a betegek és a környezet védelmét a foglalkozási, orvosi és környezeti eredetű ionizáló sugárterheléssel szemben - közölte az ELKH kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel.

A kezdeményezők emellett az ismeretek bővítésével, a sugárvédelem területét érintő innováció előmozdításával is foglalkoznak.

Az Európai Unió 22 országából, valamint az Egyesült Királyságból és Norvégiából részt vevő 58 intézmény öt évre tervezett együttműködését a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) koordinálja.

"Az EU EURATOM programja és a partnerországok társfinanszírozásával megvalósuló projekt a kutatási tevékenységek révén hozzájárul olyan kiemelt európai irányelvek megvalósításához, mint a rák elleni küzdelem (európai rákellenes terv), az egészség védelme a környezeti kockázatokkal szemben (zöld megállapodás a növekedésért), valamint az ipari és természeti kockázatok csökkentése (sendai katasztrófakockázat-csökkentési keretprogram)" - szerepel a közleményben.

A partnerség keretében 2023 és 2025 között legalább három pályázati felhívást hirdetnek meg, ezekre az európai sugárvédelmi kutatói közösség valamennyi tagja jelentkezhet. A felhívások középpontjában álló témák között szerepel a betegek sugárvédelmének javítása az ionizáló sugárzás orvosi célú alkalmazásai terén, az ionizáló sugárzásra adott egyéni válaszok közötti eltérések pontosabb megértése, a kis dózisú ionizáló sugárzásnak történő hosszú idejű kitettség esetén végbemenő mechanizmusok vizsgálata, továbbá a felkészülés és az ellenálló képesség javítása nukleáris, illetve radiológiai balesetek utáni válsághelyzetben.

A Pianoforte projekt pályázati felhívásaiban szereplő tudományos témák meghatározásához bevonják az érintett hatóságokat, a civil társadalmat, sugárvédelmi szakembereket és szakértőket. Cél, hogy a lehető legmagasabb szinten megfeleljenek a sugárvédelemben érdekelt felek igényeinek. A projekt kapcsolatot kíván teremteni az EURATOM programon kívüli kutatási tevékenységekkel, különös tekintettel az egészségügyi ágazatra.

A kezdeményezéssel lehetőség lesz hozzáférni a meglévő korszerű kutatási infrastruktúrákhoz, valamint oktatási és képzési tevékenységeket megvalósítani. A projektben állami kutatási szervezetek, sugárvédelmi hatóságok és egyetemek mellett mind a hat európai sugárvédelmi kutatási platform - MELODI, EURADOS, EURAMED, NERIS, ALLIANCE és SHARE - részt vesz. A konzorcium a jövőben várhatóan a projekt pályázati felhívásain sikeresen szereplő szervezetekkel bővül.

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) szakemberei öt munkacsoportban vesznek részt. Feladataik közé tartozik a pályázati felhívások témáit finomító konzultációs folyamat szervezése, a Pianoforte együttműködés keretében elért eredményeket bemutató találkozók szervezése. Emellett fiatal kutatók és szakemberek fenntartható hálózatépítésének fejlesztését is segítik, illetve gyakorlati útmutatót készítenek, amely fenntartható módon biztosítja a hozzáférést az európai sugárvédelmi infrastruktúrákhoz.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztályának munkatársai a meghirdetett három kutatási pályázat tematikáját kidolgozó munkacsoport vezetése mellett az összehangolt sugárvédelmi oktatást és a fiatal kutatók utánpótlását támogató munkacsoportban is részt vesznek. Szerepet vállalnak továbbá a projekt eredményeit bemutató és a tágabb tudományos közösséggel való interakció kialakításáért felelős csoport munkájában.

A Pianoforte mintegy 46 millió eurós költségvetésének 65 százalékát az EU, a fennmaradó részt a partnerországok finanszírozzák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!