Eredményesen szereplő diákolimpikonokat és felkészítő tanáraikat díjazták kedden a Pesti Vigadóban 

IT/Tudomány, 2022.03.29

Mintegy negyven, a 2021. évi Nemzetközi Biológiai, Csillagászati és Asztrofizikai, Filozófiai, Fizikai, Földrajzi, Informatikai, Kémiai, Matematikai és Nyelvészeti Diákolimpiákon eredményesen szereplő diákot és felkészítő tanáraikat díjazták kedden a Pesti Vigadóban.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a budapesti díjátadón emlékeztetett: Az ember kezdetektől fogva a teremtett világ és saját maga megismerésére törekszik, és próbál választ adni arra a filozófiai alapkérdésre, hogy ez lehetséges-e.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy napjainkban a tudományos kutatások során egyre többször jelennek meg a filozófiai, etikai kérdések, hogy meddig lehet eljutni a kutatásban és mire lehet felhasználni a kutatás eredményeit.

"Önök is hordozzák a talentumoknak azt a tömegét és azt a szintjét, amellyel az eddigi nagy tudósok nyomdokába léphetnek és idővel Önök is példaképekké válhatnak" - tette hozzá Kásler Miklós.

A 2021-ban online, kilenc tudományterületen megrendezett Nemzetközi Diákolimpiákon a magyar diákok 3 aranyérmet, 14 ezüstérmet és 14 bronzérmet szereztek.

Első helyezést ért el a Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián Varga Vázsony, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium volt tanulója; a Fizikai Diákolimpián Kovács Balázs Csaba, a Hatvani Bajza József Gimnázium tanulója; valamint a Földrajzi Diákolimpián Csada Lili Róza, a Kőbányai Szent László Gimnázium volt tanulója.

Biológiából 4 ezüstérmet, földrajzból 2 ezüstérmet, kémiából 2 ezüst- és 2 bronzérmet, fizikából 2 ezüst- és 1 bronzérmet, filozófiából 1 bronzérmet szereztek a magyar fiatalok. A matematika területén 1 magyar ezüstérem és 4 bronzérem, a nyelvészet területén pedig 1 ezüstérem és 1 bronzérem született. A Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián 1 ezüstérmet és 3 bronzérmet, az Informatikai Diákoimpián pedig 1 ezüstérmet és 2 bronzérmet nyertek a magyar középiskolások.

A Nemzetközi Tudományos Diákolimpiák a tudomány különböző területein évente megrendezett nemzetközi versenyek középiskolás tanulók részére. Jelenleg 5 klasszikus és 4 kapcsolódó versenysorozat sorolható ebbe a körbe. Elsőként a matematika területén szerveztek Nemzetközi Tudományos Diákolimpiát 1959-ben, hazánk - 1978 kivételével - valamennyi évben részt vett ezeken a versenyeken és három alkalommal, 1961-ben, 1970-ben és 1982-ben otthont is adott a megmérettetéseknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!