Hogyan készülj fel a szabadulásra számítógépes játékokkal?

IT/Tudomány, 2022.03.24

Bár a szabadulószobák jellemzően offline élmények, az elv, ami alapján működnek, már régebb óta jelen vannak néhány számítógépes játéknál is.

Csernobil Időcsapda Maga az exit game első megalkotója is egy PC-s játékból inspirálódott.

Ha te és a csapatod még nem voltatok igazi pályán, felkészülhettek akár valamelyik játék begyakorlásával is. Ebben a cikkben az Időcsapda munkatársai ajánlanak néhány olyan játékot, amivel tréningezhetitek az elméteket a nagy bevetés előtt.

Machinarium

A 2009-ben kijött játék talán a legnépszerűbb a fejlesztőktől. A főhőst az egér segítségével kell irányítani, nyomokat keresni vagy éppen eldugott tárgyakat megtalálni. Ezek segítségével lehet a fejtörőket megfejteni és továbbhaladni a pályán. Pont ugyanazon az elven működik, amire a szabadulószobákat is építik: kódok, nyomok keresése, amiket együtt vagy külön-külön kell alkalmazni a sikeres kijutás érdekében. Családi szórakozásnak is tökéletes választás, hiszen a lenyűgöző animációja számos díjat elnyert, és még nyelvismeret sem kell hozzá, mindent képi eszközökkel “magyaráz” el.

Ha kipróbáltátok a játékot, és élőben is tesztelnétek a kódfejtő képességeteket, akkor foglaljatok egy helyet az Időcsapda szabadulószobák közül az egyikre.

Két élmény egyben

Az Ether One játék esszenciája abban rejlik, hogy két teljesen más formában is játszható. Belebújhatsz a főhős bőrébe, a többféle helyszínen járva kirajzolódik előtted maga a sztori és megismerheted a karakter előéletét. A sajátos történetvezetés nemcsak szemléltet és ismertet, hanem interaktív, tehát cselekvésre ösztönöz. A játékban rengeteg feladvány van elrejtve, aminek sokszor már a megtalálása sem könnyű. Némelyik fejtörő hosszabb gondolkodást és akár papír- meg ceruzahasználatot is igényel. Haladóknak ajánlott, akik szeretik és élvezik az efféle nehezebb fejtörőket.

El a géptől

A játékok nagy csoportja a számítógépen zajlik, ám vannak olyanok is, amiket úgy készítettek, hogy fel kelljen állnod a géptől, vagy más forrásból kelljen a hiányzó információt megszerezned. Mi lehet ilyen külső forrás?

  • A kapcsolódó Wikipedia oldal elolvasásával megszerzett értékes információ
  • Minden nagyobb ország fővárosában korlátozott ideig elérhető QR kódok, amik a valós térben és időben vannak elrejtve
  • Direkt a játék miatt létrehozott weboldal, ahol nyomozni kell valaki után

A játék nem vidám, hiszen egy titkos ügynökség egyik tagjának a szerepébe bújhatsz, emiatt olykor megrázó vagy misztikus szituációk is előfordulnak benne. A próbatétel sokszor kifog az emberen, ilyenkor a legjobb, ha pár napig nem foglalkozol vele, majd egy új szemszögből folytatod. Az elvontsága miatt nem mindenki rajong érte, és emellett elképesztően összetett. Viszont akiben van egy nagy adag leleményesség, és nem adja fel egy-egy elakadás alkalmával, az pont annyira fogja élvezni, mint a hagyományos szabadulószobát.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!