Humboldt-díjat kapott Legeza Örs fizikus

IT/Tudomány, 2018.07.25

Legeza Örs, a tenzorhálózat-algoritmusok és a kvantuminformáció-elmélet ötvözésének nemzetközileg elismert úttörője, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos tanácsadója kapta a Humboldt-díjat, amelyet pályájuk csúcsán álló, nemzetközileg megbecsült kutatók kaphatnak meg.

Legeza Örs számos alapvető új eredményt ért el a fizika és kémia területén világszinten. Kutatásai a kvantummechanika alaptörvényeire épülő új matematikai algoritmusok kifejlesztésére fókuszálnak, amelyek lehetővé teszik a korábbiaknál jóval komplexebb kvantumrendszerek numerikus szimulációs vizsgálatát, illetve viselkedésük előrejelzését vagy akár tulajdonságaik tervezését - írja az Magyar Tudományos Akadémia szerdai közleménye.

Az általa fejlesztett számítógépes programokat a világ számos kutatóintézetében és kutatóegyetemén alkalmazzák nagy sikerrel, például anyagi tulajdonságok szimulációira szilárd testek esetében, a molekuláris kvantumkémiában, a magfizikában, valamint magának az információtechnológiának a kvantumos szimulációjában.

Ezekkel a számításokkal hatékonyan tudják szimulálni az olyan kísérletileg is megépíthető kvantumos rendszereket, úgynevezett ultrahideg atomokat, amelyektől a szakma például a kvantumszámítógépek vagy éppen a magas hőmérsékletű szupravezetők kifejlesztését reméli.

Legeza Örs az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban 2012-ben hozta létre a Lendület Erősen Korrelált Rendszerek Kutatócsoportot, amely számos nemzetközi együttműködésben vesz részt német, svájci, osztrák, belga, cseh, lengyel, angol, kanadai, amerikai, spanyol és francia csoportokkal.

A Humboldt-díjat a németországi Alexander von Humboldt Foundation adományozza pályájuk csúcsán álló, nemzetközileg megbecsült kutatóknak, akik Németországon kívül dolgoznak, és akiktől még további jelentős eredmények várhatóak. A díj összege 60 ezer euró (csaknem 19 millió forint). Korábban Magyarországról Zawadowski Alfréd és Kroó Norbert részesült Humboldt-díjban a fizikusok közül.

A Humboldt-díjat elnyert kutatókat egy évig vendégül látják Németországban, hogy az általuk választott területen együtt dolgozzanak német kollégáikkal. Legeza Örsöt Ulrich Schollwöck professzor látja vendégül a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem Elméleti Nanofizika Tanszékén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!