ITM: Magyarország európai ezüstérmes az informatikust foglalkoztató vállalkozások arányában

IT/Tudomány, 2022.02.10

A hazai cégek 29 százalékánál dolgozik IT szakember, az uniós tagállamok közül Dániával és Máltával holtversenyben ez a második legmagasabb arány. Az Eurostat összehasonlító adatai szerint hazánkat csak Belgium és Írország előzi meg 30 százalékkal - tájékoztatott csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A magyar mutató így a közép-európai régióban első helyet ér, jelentősen felülmúlva a 19 százalékos uniós átlagot. Az informatikai szektorban kimagasló mértékben bővül a foglalkoztatás, ezzel együtt is rendkívül élénk a kereslet a képzett szakemberekre.

A digitális gazdaság a hazai gazdasági növekedés és foglalkoztatás ötödét adja. A Diplomás pályakövetési rendszer szerint az informatikus végzettségűek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmeket, közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a közleményben kifejtette: "Magyarországon általánosságban is rekordokat dönt a foglalkoztatás, de különösen kedvező tendencia, hogy a bővülés leginkább a tudásalapú, magas hozzáadott értéket előállító területekre jellemző. Míg 2010-ben még 100 ezernél kevesebben dolgoztak az információ és kommunikáció (ICT) ágazatban, 2021 végére 170 ezer fő feletti csúcsot értünk el. A nemzetgazdasági ágak közül ezzel az elmúlt évtizedben az IT-szektorban nőtt a leggyorsabb ütemben a munkahelyek száma. A járványhelyzetben a távmunka térhódításával és a világszerte egyedülálló célzott bértámogatási programnak köszönhetően újabb lendületet kapott a munkahelyteremtés. A koronavírus hazai megjelenése óta több mint 42 ezerrel nőtt az ágazatban dolgozók száma, az informatika ezen az időtávon is a legjobban teljesítő szektor hazánkban".

Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár hozzátette: "a felsőoktatási és szakképzési jelentkezési határidők közeledtével különösen érdemes észben tartani, hogy a tehetséges fiatalok biztos elhelyezkedésre és magas bérekre számíthatnak, ha informatikusi végzettséget szereznek. A kormány egyebek mellett a Programozd a jövőd! kezdeményezéssel ajánlja a pályaválasztás előtt állók figyelmébe a szakmát. A program célja, hogy a tanulók, a tanárok és a szülők megismerjék a digitalizáció és az innováció lehetőségeit. A projekt keretében hazánk első IT turnébusza és mobil IT oktatási laborja 60-80 iskolát látogathat meg 2022 első felében. Egy másik programelem informatikai szakkörök megszervezését támogatja, az első ütemben, idén januártól májusig tíz vidéki oktatási intézményben".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!