Keszeg Vilmos néprajzkutatót választotta elnökévé az Erdélyi Múzeum Egyesület

IT/Tudomány, 2018.04.09

Keszeg Vilmos néprajzkutatót, a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanárát választotta elnökévé az erdélyi magyar tudományos akadémia szerepét betöltő Erdélyi Múzeum Egyesület (EME).

A hétvégi tisztújító közgyűlésről az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményben számolt be az egyesület. Mint írták, a közgyűlésen a leköszönő elnök, Sipos Gábor az elmúlt két ciklusra visszatekintve a hagyományőrzés és a megújulás egységét tartotta a legfontosabbnak az egyesület életében. Kiemelte a kutatóintézet történelmi, irodalomtörténeti és nyelvészeti részlegén folyó forrásfeltáró és kiadói munka határokon átnyúló jelentőségét, és úgy vélte: ennek további fenntartása elsőrendű feladat.

Az elnökké választott Keszeg Vilmos munkáját Bitay Enikő főtitkár, valamint Gyéresi Árpád, Kerekes László, Péntek János és Sipos Gábor alelnökök segítik majd a következő négy évben. Az új elnök megválasztása utáni beszédében kijelentette, hogy a hagyományőrzés mellett szükség esetén az újításoktól sem fog visszariadni, de ezeket csakis a tagság véleményére alapozza majd.

Az egyesületet Erdély magyar tudományos akadémiájaként alapította gróf Mikó Imre 1859-ben. Az akadémia 40 éves kényszerszünet után 1990-ben alakult újra, 2002 óta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) testvérszervezete. Az EME hét szakosztályba tömöríti az erdélyi magyar tudományos élet kiválóságait. Konferenciákat szervez, könyveket ad ki, folyóiratot jelentet meg. Az elmúlt 28 évben elsősorban magyarországi pályázati forrásokból tartotta fenn magát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!