TV műsor

Két műhold éppen csak elkerüli egymást szerda este az Egyesült Államok felett

IT/Tudomány, 2020.01.29

Két már nem működő műhold éppen csak elkerüli egymást szerda este az Egyesült Államok felett.

A két műhold 53 ezer kilométer/órás sebességgel süvít el egymás mellett, nagy közelségben. A becslést készítő műholdfigyelő cég, a LeoLabs szerint mindössze 15-30 méter távolságban haladnak el egymás mellett helyi idő szerint 18 óra 39 perckor.

Egyikük az Infravörös Csillagászati Műhold (Infrared Astronomical Satellite - IRAS), amelyet 1983-ban indítottak útnak. Ez volt az első infravörös űrteleszkóp, amely kevesebb mint egy évig üzemelt - közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory.

A másik szonda a GGSE-4 jelet viseli (Gravity Gradient Stabilization Experiment), az amerikai légierő lőtte fel 1967-ben űrszondatervezési alapelvek tesztelésére.

Ha összeütköznének Pittsburgh felett, annyi űrszemét termelődne, amely világszerte veszélyt jelentene az űrhajókra és űrszondákra.

Nem valószínű, hogy a két szonda összeütközik - véli Dan Ceperley, a LeoLabs vezérigazgatója. De a nagyon kicsi, gyors objektumok mozgásának nagy távolságból történő precíz felbecslése nagy kihívás - idézte a LiveScience ismeretterjesztő hírportál a kutatót.

Ha összeütköznének, több ezer új törmelékdarab keringene évtizedeken át a Föld körül. Ezek az új törmelékfelhők veszélyt jelentenének bármely, az ütközés magasságában működő szondára és minden űrhajóra, amely célja felé tartva áthalad ezen repülési pályán - mondta Ceperly.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!