Kihirdették a Gábor Dénes-díj idei kitüntetettjeit

IT/Tudomány, 2020.12.10

Csicsery Zsigmond vegyészmérnök nyerte el idén a Gábor Dénes-életműdíjat, Fekete Andrea gyermekgyógyász, Hebling János fizikus, Kacskovics Imre állatorvos, Keserű György Miklós vegyészmérnök, Kruppa József növénynemesítő agrármérnök és Németh Géza villamosmérnök, híradástechnikai szakmérnök pedig Gábor Dénes-díjban részesült.

Immár 32. alkalommal ítélték oda a Novofer Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat. A civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismeréseként számon tartott díjban napjainkig 248-an részesültek - emlékeztetett a Novofer Alapítvány által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

Az alapítvány kiemelte, hogy célja a műszaki-szellemi alkotások, a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban megszületett kiemelkedő teljesítmények elismerése. A Gábor Dénes-díj megalapítójának szándéka a meghatározó személyes alkotó hozzájárulás és eredmény előtti főhajtás mellett a magas szervezettségű innovációs folyamatok, a kreatív erőfeszítésekkel létrehozott új anyagi, gépi és emberi kooperációk és vívmányok iránti társadalmi érdeklődés, figyelem és elismerés serkentése volt.

A kuratórium indoklása szerint Csicsery Zsigmond vegyészmérnök, nyugdíjas tanácsadó több mint fél évszázados kiemelkedő olajipari és szaktanácsadói, különösen az alakszelektív katalízist és a dehidrociklodimerizációt az Egyesült Államokban megvalósító munkásságáért, valamint a zeolitkémia és a petroleumtechnológia terén az UNIDO vezető tanácsadójaként elért nemzetközi szakmai sikerekért részesült Gábor Dénes-életműdíjban.

Fekete Andrea kutató gyermekorvos, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense, a SIGMA DRUGS startup alapító vezetője a kuratórium méltatása szerint a diabétesz okozta sokszervi szövődmények leírásáért és új terápiás lehetőségek felfedezéséért, a szövethegesedések kezelésében új célmolekulák és biológiai védő mechanizmusok azonosításában vitt vezető szerepéért - amelynek egyik eredménye a Covid elleni terápiában az aktív betegbevonás klinikai 2. fázisa - nyerte el a Gábor Dénes-díjat.

Hebling János fizikus, a Pécsi Tudományegyetem TTK Fizikai Tanszékének professzora a kiemelkedően széleskörű szakmai publikációs és oktatói- és kutatói tevékenységéért, a döntött impulzusfronton alapuló THz-es impulzuselőállítás technikájának kidolgozásáért, az így előállított impulzusok alkalmazásával működő proton-utángyorsító megalkotásáért, a kombinált hadronkezelés módszerének kialakításáért - amellyel a rákos szövetek protonnyalábbal történő elpusztításának alapjait rakta le - kapta meg a díjat.

Kacskovics Imre állatorvos, az ELTE dékánja, ImmunoGenes Kft. és ImmunoGenes-ABS Zrt. ügyvezetője, az ellenanyag-fejlesztés hatékonyabb módszerének feltalálásáért és bevezetésért, az ELTE gyógyszer-biotechnológiai mesterszakának létrehozásáért és a Biotechnológiai FIEK eredményes vezetésért, a COVID19 megelőzésére és kezelésére szolgáló fúziós fehérje kifejlesztéséért érdemelte ki az elismerést.

Keserű György Miklós vegyészmérnök, akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont kutatócsoport-vezetője, a magyarországi számítógépes gyógyszertervezési folyamatok bevezetésében végzett úttörő tevékenységéért, számos, ma már világsikerként jegyzett vegyület felfedezéséért, eredményes feltalálói munkásságáért, az antivirális Favipiravir hatóanyag magyarországi laboratóriumi vizsgálatáért, majd a félüzemi gyártás gyorsított engedélyezési eljárásának megszervezéséért - amellyel jelentős mértékben hozzájárult a pandémia kezelésének eredményesebbé tételéhez - részesült Gábor Dénes-díjban.

Kruppa József növénynemesítő agrármérnök, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Kruppa-Mag Kutató, Vetőmagtermesztő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője és tulajdonosa, a kimagasló hozamú és beltartalmú, országosan termesztett burgonya-, lucerna-, rozs- és tritikálé-fajtáinak megalkotásáéért, a hazai nemesítés oktatási és vállalkozási viszonyainak eredményes megújításáért, a vetőmagkultúra önzetlen támogatásáért kaphatja meg az elismerést.

Németh Géza villamosmérnök, híradástechnikai szakmérnök, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékhabilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetője, a hazai egyetemi beszédkutatási kultúra megteremtéséért, magas színvonalú oktatói- és kutatói tevékenységéért, a mesterséges intelligencia hasznosításának egyik alapját adó ember-gép interfész fejlesztésében végzett eredményes munkásságáért, az idősgondozás-, a látássérült emberek- és az afáziás személyek biztonságát szolgáló számos megoldás kidolgozásért és hasznosításáért érdemelte ki a Gábor Dénes-díjat.

In Memoriam Gábor Dénes elismerésben részesült az alapítványi célok szakmai, erkölcsi támogatásáért, Gábor Dénes emlékének megőrzését segítő önzetlen közreműködéséért Ács Tünde Fatima okleveles kulturális antropológus, a Gábor Dénes-díjasok Klubjának titkára.

A járványhelyzet miatt a Gábor Dénes-díj történetében első alkalommal nem tartják meg decemberben az ünnepélyes díjátadót, melyet a járvány elmúltával rendeznek meg a Parlament épületében.

Mint a közlemény emlékeztet, a tudományos világ 2020 júniusában ünnepelte Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját, majd a jövő év decemberében lesz 50 éve, hogy a magyar származású kutató átvette a fizikai Nobel-díjat. A Novofer Alapítvány kuratóriuma ezért úgy határozott, hogy ebben a másfél esztendős időszakban Gábor Dénes emlékévek 2020-2021 címen indít jubileumi eseménysort - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!