TV műsor

Koponyája alapján azonosítottak egy eddig ismeretlen őskrokodilfajt

IT/Tudomány, 2021.05.17

Egy nyolcmillió éves koponya alapján azonosítottak a kutatók egy eddig ismeretlen, mára kihalt krokodilfajt Ausztráliában.

A fosszíliát még 2009-ben fedezték fel az Ausztrália középső és északi részét magába foglaló Északi területen, Alice Springstől nagyjából 200 kilométerre - olvasható a BBC News honlapján.

A szakemberek eredetileg úgy vélték, hogy a már kihalt Baru nemzetség egy ismert képviselőjének megkövesedett maradványára bukkantak, ám egy új tanulmány ezt megcáfolta.

Az Északi terület Múzeumának és Művészeti Galériájának földtudományi részlegén dolgozó Adam Yates szerint a koponyát a közép-ausztráliai Alcoota lelőhelyen tárták fel.

A szakember szerint az újonnan azonosított faj, amely várhatóan 2022-ben kap tudományos nevet, anatómiailag több szempontból is különbözik a többi krokodiltól.

"Ez volt a Baru nemzetség legrobosztusabb tagja. Különösen nagy fogai voltak, ebből adódóan viszont a többi krokodilhoz képest kevesebb foggal rendelkezett" - mondta Yates, hozzátéve, hogy ez az ősi krokodil nagyméretű zsákmányokra vadászott.

A múzeum egyik tárlatán a Baru nemzetséggel is megismerkedhetnek a látogatók és bár a 2009-ben feltárt koponya nem látható a tárlaton, az őskrokodil egy háromdimenziós nyomtatással készült csontvázát szemügyre vehetik az érdeklődők.

Yates szerint a koponya pontos azonosítását egyebek között nehezítette, hogy az ehhez hasonló fosszíliák megtisztítása és helyreállítása rengeteg időt vesz igénybe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!