Koronavírus - Az időseket és a betegeket sújtja leginkább a járvány az eddigi legátfogóbb tanulmány szerint

Koronavírus, 2020.02.18

Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata - adta hírül a BBC hírportálja a koronavírus-járványról készült eddigi legátfogóbb tanulmány első, nyilvánosságra hozott részletei alapján.

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CCDC) által készített vizsgálat jelentős kockázatot állapított meg az egészségügyben dolgozók körében is.

Elemzésük szerint Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány. A tartományban a járvány miatti halálozási arány 2,9 százalékos, míg az ország többi részében 0,4 százalék, így a Covid-19 vírus országos halálozási rátáját 2,3 százalékra teszik a szakértők.

A kedden közzétett legfrissebb kínai adatok szerint Kínában eddig 72 436 ember betegedett meg, a halálos áldozatok száma 1868. Hétfőn 1886 új esetet és 98 újabb halálos áldozatot jegyeztek fel, több mint 90 százalékukat Hupej tartományban.

A kínai hatóságok szerint több mint 12 ezer fertőzött gyógyult meg.

A CCDC által a Chinese Journal of Epidemiology című folyóiratban közzétett tanulmány készítői a Kínában február 11-ig megbetegedett 44 672 igazoltan vírusfertőzött adatait vizsgálták.

Az esetek 80,9 százalékát írták le enyhe, 13,8 százalékát súlyos lefolyásúnak és csak 4,7 százalékuk volt kritikus.

A halálozási arány a 80 éves vagy idősebb korosztályban a legmagasabb, több mint 14 százalék. A kilenc év alatti gyerekek körében nem szedett halálos áldozatot a járvány. 39 éves korig a halálozási arány alacsony, a 40-es éveikben járók körében sem éri el a fél százalékot, az 50-eseknél meghaladja azt, a 60-asoknál 3 százaléknál magasabb, a hetvenes éveikben járóknál 8 százalék. Ami a nemek szerinti megoszlást illeti, jóval több férfi, mint nő halt meg a járványban: az előbbiek körében 2,8, utóbbiaknál 1,7 a halálozási arány.

A kutatók kimutatták, hogy az új koronavírus-fertőzésnek nagy a kockázata a más betegségekben szenvedők esetében, a legnagyobb a szív- és érrendszeri betegségekben, majd a diabéteszben, a krónikus légzőszervi betegségekben és a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Az egészségügyben dolgozók közül 3019-en betegedtek meg, közülük 1716 eset bizonyítottan Covid-19-vírusfertőzés, február 11-ig, a vizsgálat határnapjáig öten haltak meg.

Kedden azt is bejelentették, hogy a járványban meghalt a vuhani Vucsang Kórház 51 éves igazgatója, az intézmény a járvány gócpontjában az egyik legfontosabb kórház.

A tanulmány szerint a megbetegedések számát mutató járványgörbe január 23. és 26. között csúcsosodott, február 11-ig lefelé mutat. Február 13-án kibővítették a kínai esetdefiníciót, ettől kezdve a klinikailag igazolt esetek laboratóriumi megerősítés nélkül is az igazolt esetek kategóriájába tartoznak.

A lefelé mutató tendencia a kutatók szerint azt jelenti, hogy működik a teljes városok elszigetelésére hozott intézkedés, és segíti a járvány megfékezését a fontos - a kézmosásról, a maszk viseléséről, az orvosi segítségnyújtás kéréséről szóló - információk közzététele sok-sok csatornán, valamint a több ágazatot érintő gyors reagálású csoportok bevetése.

A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy sokan most térnek vissza a kínai holdújév időszakának hosszú utazásaiból, és az országnak fel kell készülnie a járvány lehetséges újbóli felerősödésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!