Kutatók éjszakája - Programok Bács-Kiskun megyében

IT/Tudomány, 2019.09.26

Látványos kísérletek, tudományos bemutatók és csillagászati programok várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakája pénteki és szombati programjain Bács-Kiskun megyében.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Baján működő Víztudományi Kara négy helyszínen várja az érdeklődőket. Látogatóik bejárhatják a Víztechnológiai Oktatóbázist, ahol kémiai és biológiai laborokban vizsgálják a különféle víz- és talajmintákat, de a víz- és szennyvíztisztító-berendezésekkel, a membránszűrés folyamatával is megismerkedhetnek. A kisebbeket mikroszkópos vizsgálattal várják, míg a nagyobbak a hidrodinamikai modellezést figyelhetik meg. Idén is lesznek csillagászati programok és készülnek meteorit-kiállítással is.

Az ipari paradicsommal kapcsolatos kutatásokról, valamint a fogyasztói igények változásának a fűszerpaprika nemesítésére gyakorolt hatásairól tartanak előadást Kalocsán, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályán pénteken.

Az űrkutatás és robotika, a számítógép-programozás és a zöld energia áll majd annak a három előadásnak a középpontjában, amellyel a kalocsai Dózsa György középiskolában készülnek a Kutatók éjszakájára.

A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat pénteken és szombaton két-két interaktív előadásra várja a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házába látogatókat.

Az IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft. óránként induló üzemlátogatásain az érdeklődők megtudhatják, hogyan vágnak lemezekből alkatrészeket, hogy hol készülnek a stadionok tartószerkezetei, és hogy mire használják az óriási hegesztőgépet.

A Kecskeméti Modellező Sport Klub bemutatja sugármeghajtású repülőgépét, valamint helikopter és egyéb repülőgép modelleket.

A kecskeméti Kandó Kálmán középiskola csapata elhozza a Shell Eco-marathonra készült saját építésű járgányát, míg a Bányai Júlia Gimnázium robotika csapata a Kínát megjárt robotját.

A kecskeméti Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalba (Nébih) látogatók bepillantást nyerhetnek a laboratóriumba. Az érdeklődők egyebek mellett cseppfolyós nitrogénnel végzett szórakoztató jelenségek szemtanúi lehetnek.

A kecskeméti piarista iskolában hétköznapi anyagokkal elvégzett játékos és meghökkentő bemutatókkal készülnek, de lesznek látványos kísérletek is az optika világából.

A kecskeméti Neumann János Egyetem öt helyszínen mintegy 67 programmal várja az érdeklődőket. A GAMF Műszaki és Informatikai Karra látogatók egyebek mellett megismerkedhetnek a tanulást segítő Eddie-vel, egy okostelefon alkalmazás és egy tankönyv hibridjével. A Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar egyebek mellett gyógy- és fűszernövény bemutatóval, kóstolóval készül, de lehet majd könyvet fűzni, beszélnek a szobanövények házi szaporításáról és ápolásáról, lesz mozisarok is. A Pedagógusképző Kar interaktív, zenés foglalkozása betekintést nyújt a reneszánsz és a barokk táncok világába ás más programok mellett készülnek kincskereső, nyomozó játékkal is.

A Kecskeméti Egyetemi Csillagvizsgálóban a látogatók megnézhetik a Jupiter és a Szaturnusz bolygót, csillagcsoportokat, ködöket, galaxisokat. Közben megismerkedhetnek a távcsövekkel és a csillagképekkel is. A kecskeméti Planetáriumba ellátogatók megismerkedhetnek a Holddal.

A kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnáziumban pénteken az érdeklődők egyebek mellett megismerkedhetnek a szilárd szén-dioxid tulajdonságaival, majd izgalmas kísérleteket is végezhetnek a szárazjéggel. Az iskola tanulói olyan híres tudósokat keltenek életre, mint Samuel Morse, Nikola Tesla, Hedy Lamarr, Alfred Nobel vagy Rubik Ernő. Fókuszban a távközlés címmel pedig régi telefonokból és mobiltelefonokból rendeznek kiállítást. Idén is lesz Rubik-kocka bajnokság, tudományos nyomozós játék viszont most először.
Sötétedés után az iskola udvarán pedig mindent megmutatnak, ami fénylik, durran, ég vagy szikrázik, de az érdeklődők távcsövön keresztül a csillagos eget is kémlelhetik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!