Kutatók éjszakája - Star Wars-robotok, kémia- és fizika show a Nyíregyházi Egyetemen

IT/Tudomány, 2018.09.24

Repülőgép-szimulátor, fizika-kémia show, vidám tudományos kísérletek, valamint a Star Wars-filmek robotjai várják a tudományos élmények iránt érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakáján a Nyíregyházi Egyetemen.

Idén több mint húsz egyetemi helyszín mintegy hatvan programjából lehet válogatni, a délutáni megnyitót követően tudományos előadásokat, interaktív bemutatókat, laborbejárásokat és kísérleteket szerveznek a campus területén - közölte Béres Tamás, az egyetem pr-referense hétfőn az MTI-vel.

A programsorozat fizikát érintő rendezvényein elsősorban az elektronikáról, a robotokról, a világűr rejtélyeiről, a fénytani jelenségekről hallhatnak és láthatnak érdekességeket a látogatók. A CAD/CAM laboratóriumban a számítógépes tervezésről, a gyors prototípusgyártásról, illetve a 3D-s nyomtatásról tartanak bemutatót, a géptani tanszéken pedig a mezőgazdasági erőgépek vizsgálhatóak meg.

A laborokban kipróbálható lesz a repülőgép-szimulátor, de bemutatkoznak az intelligens robotok, az elektronmikroszkópos labor pedig érdekes kísérletekkel várja az érdeklődőket. A kémiát érintő előadásokban a boldogság kémiáját, valamint a tudományág és a művészetek közötti kapcsolatot kutatják, majd geolokátorral lehet a fecskék nyomába eredni, aki pedig a földön szeretnének maradni, azok tippeket kaphatnak a meggazdagodásról és az egészségdiagnosztikáról is.

A sporttáplálkozásról szóló gyakorlati bemutatók segítségével lehetőséget biztosítanak a szervezők a modern edzésmódszerek megismerésére. A látogatók megkóstolhatják a fitt és paleo ételeket, továbbá személyre szabottan kaphatnak választ az életmódot és a táplálkozást érintő kérdéseikre.

A robotika iránt érdeklődők számára a campus kollégiumában "robot-szumót" és Star Wars-robotbemutatót tartanak. A nyíregyházi programon emellett zenei rendezvényeket, csillagászati távcsöves bemutatókat, tájékozódási versenyt is rendeznek, az egyetem botanikus kertje pedig nyílt napra invitálja a látogatókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!