Lengyelország csatlakozott a NASA Hold- és Marskutatási programjához

IT/Tudomány, 2021.10.27

Lengyelország csatlakozott az Artemis Accords nevű amerikai Hold- és Mars-kutatási programhoz azon együttműködési megállapodás értelmében, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, valamint ennek lengyelországi partnere, a POLSA írt alá - közölte a lengyel sajtó szerdán.

A keretmegállapodást a NASA és a POLSA képviselői kedden az Egyesült Emírségek fővárosában, Dubajban írták alá az ott rendezett 72. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson.

A POLSA honlapján elérhető közlemény szerint Lengyelország csatlakozása az Artemis Accords nevű NASA-programhoz lehetővé teszi a lengyel intézmények és cégek számára a részvételt a Hold, a Mars, valamint más égitestek kutatásában, ami jobb komoly lépés a lengyel űrszektor lehetőségeinek fejlesztésében.

A 2014 óta a lengyel fejlesztési tárca kötelékében működő POLSA elnöke, Grzegorz Wrochna a megállapodás aláírása alkalmából kiemelte: az utóbbi 40 év során több mint 80 lengyel fejlesztésű műszert alkalmaztak az űrkutatási programokban a NASA-val, valamint más külföldi és nemzetközi űrkutatási intézményekkel folytatott együttműködés keretében.

Felidézte: Lengyelország tíz éve az Európai Űrügynökségnek (ESA) is tagja, ennek köszönhetően a több mint 350 céget magában foglaló lengyel űrszektor dinamikus fejlődést jegyzett.

A POLSA közleménye szerint a lengyel-amerikai kapcsolatokban következő lépést jelent majd az űrkutatási együttműködésről szóló, jelenleg készülő kétoldalú keretszerződés is.

Az Artemis Accords program az űrkutatás bővítését célozza, ezen belül azt, hogy asztronautákat szállítsanak a Holdra, és megteremtsék ott a tartós emberi jelenlét alapjait. Lengyelország előtt Ausztrália, Brazília, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada, a Koreai Köztársaság, Luxemburg, Olaszország, Új-Zéland és Ukrajna csatlakozott a projekthez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!