Magyar klímakutatókat díjazott a chilei állam

IT/Tudomány, 2020.12.16

A klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért vehették át a Földgömb Alapítvány kutatói, Nagy Balázs és Heiling Zsolt a chilei külügyminisztérium díját.

A Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat Camilo Sanhueza, Chile magyarországi nagykövete december 15-én, Budapesten nyújtotta át a díjazottaknak - tájékoztatta a Földgömb Alapítvány szerdán az MTI-t.

Ferdinand Magellan expedíciója 500 évvel ezelőtt, november 1-én fedezte fel a nevét viselő tengeri átjárót. Chile külügyminisztériuma a kerek évforduló alkalmából alapított díjat, mellyel a Magellán szellemiségét magukénak valló kutatók, felfedezők munkáját szeretné elismerni.

Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot Chilében az Atacama-sivatagban, a Föld legmagasabb szunnyadó tűzhányóján. A 6893 méterre emelkedő vulkán a legmagasabb beműszerezett hegyóriás a bolygón. Szélsőséges időjárásának köszönhetően egyúttal kiváló indikátorhelyszín a klímaváltozás folyamatainak vizsgálatához - olvasható a közleményben.

A kutatók a felszínalatti örökfagy változásának dinamikáját, fogyását monitorozzák az elmúlt évtized során összegyűlt milliónyi adat segítségével. A helyszín számos más tudományág számára is meglepetéseket tartogat. Mikrobiológusok, planetológusok, meteorológusok, hidrogeológusok tucatjai kapcsolódtak be eddig a kutatási programba.

"Az Atacama-sivatag e magashegyi, eddig ismeretlen helyszínéről igen átfogó képet alkothattak a tudósok az elmúlt 10 év során. Az eredmények rendkívül fontosak a helyi közösségeknek, hiszen a Föld legszárazabb területén e fagyott óriások a vízbázist jelentik az alacsonyabban fekvő települések számára" - mutatnak rá.

A kutatás nem csak Chile számára jelentős, figyelembe véve, hogy a klímaváltozás megértéséhez olyan helyszíneken kell a helyi folyamatokat leírni, monitorozni, melyek érzékenyen reagálnak a Földön zajló folyamatokra. Az elmúlt évtizedben a tudósok által a hegyóriáson 5000 méter felett mért hőmérsékletemelkedés igen jelentős: átlagosan eléri a 1,5 Celsius-fokot.

A közlemény szerint a kutatók immár egész Chilére kiterjesztve építik klímamonitoring hálózatukat PermaChile+ néven az Atacama-sivatagtól Patagóniáig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!