Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést kap Csíkszentmihályi Mihály pszichológus

IT/Tudomány, 2014.12.03

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozza Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológusnak Áder János államfő a miniszterelnök előterjesztésére - olvasható a Magyar Közlöny szerdai számában.

A határozat szövege szerint a magyar tudomány nemzetközi tekintélyét növelő, sok évtizeden át végzett kimagasló tudományos tevékenysége, valamint a világszerte milliókat inspiráló és a társadalom legkülönfélébb rétegeiben sikerrel alkalmazott flow-elmélet megalkotójaként a pozitív pszichológia területén elért meghatározó eredményei elismeréseként kapja az Amerikában élő tudós az elismerést.

Csíkszentmihályi Mihály, aki szeptember végén ünnepelte 80. születésnapját, Fiumében (ma Rijeka, Horvátország) született. 1956-ban, 22 évesen vándorolt ki az Egyesült Államokba, pszichológiai tanulmányait már ott végezte. Tudományos szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, a kreativitás- és tehetségkutatás, valamint a magatartáskutatás. A tevékenységbe való belefeledkezés, a teljes bevonódás érzésének tanulmányozása foglalkoztatta: miért van az, hogy egyes emberek élvezik munkájukat, pedig gyakran nem is kapnak fizetséget érte. A kérdést körüljárva született meg a flow (áramlat) elmélete. Az utóbbi másfél évtizedben elsősorban a pozitív pszichológiai kutatásoknak szenteli idejét.

Munkássága hazai elismeréseként 1998-ban az MTA külső tagjává választották, 2011-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki. 2012-ben szülővárosa is tisztelgett előtte, a rijekai egyetem díszpolgárává avatta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!