Március 15. - Széchenyi-díj - Hangody László ortopéd sebész

IT/Tudomány, 2017.03.15

"Külön öröm, hogy közkórházban dolgozó gyakorló orvosként kaptam meg a Széchenyi-díjat, amit az egész magyar mozgásszervi sebészeti szakma elismerésének is tartok" - mondta az MTI-nek a Hangody László ortopéd sebész, traumatológus, aki szerdán vehette át a magas állami tudományos elismerést a Parlamentben.

Hangody László, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Traumatológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, az Uzsoki utcai Kórház Ortopéd-traumatológiai Osztályának vezető főorvosa több más endoprotetikai innovációja mellett a világon leggyakrabban használt modern porcfelszínképző eljárássá vált autológ oszteokondrális mozaikplasztika kutatása, kifejlesztése és klinikai gyakorlatba történő bevezetése során végzett, kiemelkedő színvonalú tudományos munkája elismeréseként kapta a Széchenyi-díjat.

"Egész életemben ugyanazon a munkahelyen, egy közkórházban dolgozom és azt gondolom, ez a díj olyan értelemben is elismerés, hogy lehet közkórházban is olyan tudományos munkát végezni, amely nemzetközi figyelmet és hazai elismerést kap" - fogalmazott Hangody László.

Kiemelte, hogy az eljárást 25 éve, 1992-ben vezették be a műtéti gyakorlatba. "Az összes állatkísérletet, mérnöki munkát, szövettani feldolgozást Magyarországon végeztük el" - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy 1995-96-tól kezdett az eljárás a világon elterjedni és a mai napig a leggyakrabban, külföldön évente több mint 40 ezer alkalommal elvégzett modern porcfelszínképző eljárásnak számít.

Ismertetése szerint az eljárás lényege, hogy az ízület nem terhelő részeiről vesznek el porcot csontalappal együtt és átültetik a terhelő részre, ami kopásnak van kitéve. Az autológ oszteokondrális mozaikplasztikát a térd és a boka mellett más ízületekben is el lehet végezni.

Hangody László rámutatott arra, hogy a kopásos betegségek a leggyakoribb mozgásszervi problémák, a hatékony porcfelszínképzés pedig egy olyan lehetőség, amellyel elkerülhetők az idősebb korban elvégzett ízületi endoprotézis-beültetések.

A mozaikplasztika kifejlesztésének külföldi visszhangja kapcsán széleskörű nemzetközi tudományos kapcsolatokra nyílt lehetőség, amelynek révén Hangody László munkacsoportja további jelentős innovációkat ért el biodegradábilis porcfelszínképző vázszerkezetek és homológ porcátültetés terén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!