MTA Közgyűlés - Nyilvános az akadémiai minősítést elnyert tudományos műhelyek listája

IT/Tudomány, 2022.05.03

Összesen 95 magyarországi tudományos műhelynek és intézménynek adományozta a tudós testület kiemelkedően magas színvonalú tudományos munkája elismeréseként a Kiváló Kutatóhely minősítést - közölte kedden az MTA az MTI-vel.

Az erről szóló okleveleket a MTA Széchenyi téri székházában adták át ünnepélyes keretek között a rangos minősítést elnyert kutatóhelyek képviselőinek. "Az MTA már évtizedek óta egyfajta minőségbiztosítási feladatot lát el, amikor az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. Bár kutatóhálózatát elveszítette, az továbbra is egyértelmű, hogy az Akadémia megkerülhetetlen minőségbiztosító bázisa a hazai kutatói közösségnek" - hangsúlyozták a közleményben.

Emlékeztetnek rá, hogy ezt a szerepét erősítette, egyúttal új fejezetet nyitott a magyar tudományos teljesítmények értékelésében, amikor 2021-ben, Freund Tamás, az MTA elnöke kezdeményezésére, a tudományos kiválóság elismerését kiterjesztette a tudományos intézményekre is a minősítés létrehozásával.

"Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés megalapításával a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kíván biztosítani az Akadémia" - írják.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés öt évig érvényes, és az Akadémia által kiírt kutatástámogatási pályázatok elbírálása során előnyt jelent a minősítés birtoklása.

Az értékeléshez szükséges minősítés szempontjait az MTA Elnökség által felkért elnökségi bizottság dolgozta ki.

A Kutatóhelyeket Minősítő Tanács (KMT) néven felállított elnökségi bizottság 11 tagját a tudományos osztályok delegálták. A KMT elnöke Hunyady László, az MTA rendes tagja.

Az MTA Kiváló Kutatóhely minősítés elnyerésére kiírt pályázatra a beadási határidőig, 2021. június 14-ig, 114 érvényes pályázat érkezett be. A pályamunkák értékelése a tudományos osztályok által javasolt anonim bírálók, az MTA tudományos bizottságai és osztályai, valamint a Kutatóhelyeket Minősítő Tanács közreműködésével történt. A minősítés odaítélésére vonatkozó javaslatot a KMT készítette elő, és arról az MTA Elnöksége döntött.

Az MTA által Kiválónak Elismert Kutatóhely minősítést elnyert tudományos műhelyek listája az Akadémia honlapján (https://mta.hu/)olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!