Nagy sebességű internetet biztosító légkábelt feszít ki a Duna felett az MVM XPert Zrt. Mohácsnál

IT/Tudomány, 2021.06.15

Egy, a Duna felett átívelő, "szupergyors internetszolgáltatást" biztosító légkábel létesítését kezdte meg a TARR Kft. megbízásából az MVM XPert Zrt. Mohácson kedden - közölte az MVM-leányvállalat az MTI-vel.

Az MVM Xpert Zrt. közleményében azt írták, hogy a Duna felett júniusban létesülő, 1280 méter hosszú, szupergyors internetszolgáltatást biztosító ADSS légkábelt Mohács-Szőlőhegy és a folyam bal partján fekvő Újmohács között feszítik ki. A hírközlési kábel Duna feletti átfeszítésével a magyar tulajdonú, nyolc megye megközelítőleg 350 településén jelen lévő távközlési szolgáltató, a TARR Kft. bízta meg az MVM XPert Zrt.-t. A vezetékszakasz, írták, a szolgáltató Szupergyors Internetprogramjának keretében megépülő mohácsi és a járásban lévő hálózatok részét képezi majd, segítségével pedig olyan földrajzi címeken is biztosítani tudják a szélessávú internetszolgáltatást, ahol erre mostanáig nem volt lehetőség. Az ADSS légkábel kifeszítéséhez a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében lévő, 22 kilovoltos távvezeték meglévő oszlopait veszi igénybe az MVM leányvállalata. A kommüniké szerint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében lévő, 22 kilovoltos távvezeték meglévő oszlopait igénybe vevő új, 21,4 milliméter átmérőjű, több mint egy kilométer hosszú és mintegy 345 kilogrammos légkábel kihúzását egy speciális technikával végzik el. A kábel kifeszítéséhez szükséges előkötelet - a vízi forgalom biztosítása mellett - az ilyen feladatokra specializálódott, az MVM Xpert Zrt. és a Rotors & Cams Zrt. közös fejlesztésű speciális, a kötélbehúzási feladatra optimalizált drón segítségével végezték el kedden.

A közlemény szerint a mintegy 600 embert foglalkoztató MVM XPert Zrt. az MVM Energetika Zrt. leányvállalata. Fő tevékenysége magas feszültségű távvezetékek és transzformátor alállomások építése-szerelése, karbantartása, üzemzavarainak elhárítása, amelyhez az országban egyedülálló szaktudással és műszaki háttérrel, eszközparkkal rendelkezik. Alapvető küldetése, hogy kiszolgálja az MVM Csoporton belüli kiemelt vevőket, valamint az áramszolgáltatókat, a nagyipari fogyasztókat, illetve a hét minden napján, 24 órában rendelkezésre álljon távvezetéki és alállomási üzemzavarok elhárításában. A társaság legutóbb idén márciusban végzett hasonló munkát: a Magyarország és Szlovákia között létesült Gönyű - Bős (Gabčíkovo) - Nagygyőröd (Veµký Ďur) 400 kilovoltos távvezetéket feszítette át a Duna felett. Az MVM XPert Zrt. a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2020-ban 30,7 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 2,3 milliárd forintos eredményt ért el, egy évvel korábban 6,7 milliárd forintos bevétel mellett 735 millió forint volt a profitja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!