Néhány gondolat a merevlemezekről

IT/Tudomány, 2019.02.27

Az első HDD-t az IBM fejlesztette ki az 1950-es években. Működési elvüket azonban a mainapig megtartották, csak a méretük fejlődött azóta.

Gigapláza Maxtor
A merevlemezeknél az adatok egy mágnesezhető tányérra kerülnek. Az adatokat, azaz a biteket pedig író/olvasó fej segítségével lehet felírni és visszaolvasni a merevlemezről. A tányérok folyamatos forgása mellett az I/O fej is folyamatosan mozog, hiszen ilyen módon lehet a koncentrikus körök mentén elhelyezett felületeket elérni.

Működésük

A tányérok forgási sebessége és az adatsűrűség logikus. Hiszen, ha egységnyi idő alatt több adat halad el az olvasófej alatt, akkor nagyobb sebességgel tudjuk elérni azokat. Ebből következik egyébként az is, hogy a merevlemezek „elején”, vagyis a tányérok külső részén nagyobb a sebesség, mint a merevlemezek „végén”.

Egy modern HDD sebessége akár 150 MB/s is lehet a lemez elején, de már csak 70 MB/s a lemez végén. Ezt szépen ki is tudjuk használni, ha nagy mennyiségű adatot írunk fel kevés fájlba tördelve. Ha viszont sok kicsi fájlról van szó, akkor bejön a képbe az olvasófej is, amelynek állandóan mozognia kell a fájlok között. Az olvasófej újrapozícionálása lassú, ez akár több másodpercet is igénybe vehet. Ezért ilyenkor az írási/olvasási sebesség drasztikusan, akár 1-5 MB/s-ra is lecsökkenhet. Általánosságban elmondható, hogy egy merevlemez másodpercenként legfeljebb 100-150 nagyon apró fájl megnyitására képes.

Főbb sajátosságai

A merevlemez a számítógép operációs rendszerét és programjainkat, a fájlokban tárolt adatokat tárolja, a képeink, leveleink, filmjeink és egyéb adataink mellett. Logikus tehát, hogy minél gyorsabb ez az adattároló, annál gyorsabb lesz a számítógépünk. A merevlemezek sebessége alapvetően attól függ, hogy az adattároló tányéroknak mekkora a forgási sebessége és az adatsűrűsége. Továbbá attól is, hogy milyen jellegű olvasási vagy írási műveletet hajtunk végre, tehát egy nagy fájlt vagy sok kicsit szeretnénk beolvasni. A piacon elérhető változatok közül a Maxtor M3 Portable 2 TB HDD nagyon jó választás. Ezzel a merevlemezzel bőséges tárhelyet vásárolhatunk rendkívül kedvező áron. Ezek a termékek külső kialakításukban követik a divatot. Egy külső merevlemez csak egy kicsivel nagyobb, mint egy pénztárca. Mégis kis méretükkel tökéletes védelmet tudnak nyújtani az adattárolónak, és ezzel együtt az adatainknak. Kezelésük olyan egyszerű, mint a pendrive, de jóval több adat tárolására képesek. Tudásukhoz képest csekély méretük lenyűgöző.

A Gigaplaza online áruházában nagy múlttal rendelkező merevlemez gyártók termékei közül választhatsz. Az összes merevlemezük USB-n keresztül csatlakoztatható a számítógéphez. Ezek az eszközök nagy tárolókapacitással rendelkeznek, és még akár operációs rendszereket is támogatnak. Igényeink szerint válogathatunk. A külső merevlemezek igen nagy tárolókapacitással rendelkeznek, kezdve a háromszáz GB-tól akár a 10 TB-ig.

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!