Növelte forgalmát az Oracle a májussal zárt pénzügyi évében

IT/Tudomány, 2022.06.14

Növelte bevételét a májussal zárt negyedik pénzügyi negyedévben és a teljes pénzügyi évében az Oracle Corp., nyeresége azonban elmaradt az előző évitől a cég honlapján publikált beszámoló alapján. Új pénzügyi éve első negyedévében az Oracle kiemelkedő bevételnövekedésre számít.

A teljes negyedéves bevétel az előző évhez képest dollárban számolva 5 százalékkal, árfolyamhatástól megtisztítva pedig 10 százalékkal, 11,8 milliárd dollárra nőtt. A felhőszolgáltatásokból és a licenctámogatásból származó bevételek 3 százalékkal nőttek dollárban számolva, és 7 százalékkal emelkedtek árfolyamhatástól megtisztítva 7,6 milliárd dollárra. A felhőalapú licencekből és helyi licencekből származó bevételek dollárban kifejezve 18 százalékkal, árfolyamhatástól megtisztítva 25 százalékkal, 2,5 milliárd dollárra nőttek.

A negyedik negyedéves GAAP (amerikai számviteli szabvány) szerinti működési bevétel 4,5 milliárd dollár volt, ami 1 százalékos csökkenés dollárban számolva és 6 százalékos növekedés árfolyamhatástól megtisztítva.

Az Oracle bevételarányos jövedelmezősége 38 százalék lett pénzügyi éve negyedik negyedévében. Nettó nyeresége 3,2 milliárd dollárt tett ki az egy évvel korábbi 4,0 milliárd dollár után. Egy részvényre jutó nyeresége 1,16 dollár az egy évvel korábbi 1,37 dollár után.

A 2022-es pénzügyi évben a teljes bevétel dollárban számolva 5 százalékkal, árfolyamhatástól megtisztítva pedig 7 százalékkal, 42,4 milliárd dollárra nőtt. A felhőszolgáltatásokból és licenctámogatásból származó bevételek dollárban 5 százalékkal, árfolyamhatástól megtisztítva 6 százalékkal, 30,2 milliárd dollárra nőttek. A felhőalapú licenc- és helyszíni licencbevételek dollárban 9 százalékkal nőttek, árfolyamhatástól megtisztítva pedig 12 százalékkal emelkedtek 5,9 milliárd dollárra.

A 2022-es pénzügyi évben a működési eredmény 10,9 milliárd dollár volt, a bevételarányos jövedelmezőség pedig 26 százalék. Az éves nettó nyereség 6,7 milliárd dollár lett az előző, 2021-es pénzügyi évben elért 13,7 milliárd dollár után. Az Oracle egy részvényre jutó éves nyeresége 2,41 dollár az előző évi 4,55 dollár után.

"Ebben a negyedévben is tovább javítottuk eredményeinket, a teljes bevételünk 10 százalékkal nőtt változatlan árfolyamon számolva" - kommentálta a cég honlapján közzétett eredménybeszámolót Safra Catz, az Oracle vezérigazgatója. "A negyedéves bevételünk következetes növekedését jellemzően a piacvezető Fusion és NetSuite felhőalkalmazásainknak köszönhetjük. A mostani negyedik negyedévben jelentős keresletnövekedést tapasztaltunk infrastrukturális felhőüzletágunkban is" - emelte ki a vezérigazgató.

Safra Catz cégvezető szerint a bevételnövekedés gyorsulása azt jelzi, hogy az Oracle infrastrukturális üzletága lendületes növekedési szakaszba lépett. "Tekintettel a felhő-infrastruktúra üzletág magas növekedési ütemére az újonnan felvásárolt Cerner-alkalmazásoknak köszönhetően az Oracle a következő negyedévekben kiemelkedő bevételnövekedést érhet el" - fogalmazott.
https://investor.oracle.com/investor-news/news-details/2022/Oracle-Announces-Fiscal-2022-Fourth-Quarter-and-Fiscal-Full-Year-Financial-Results/default.aspx
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!