Öt versenyszámban nevezhetnek az ifjú robotépítők az idei Magyar Ifjúsági Robot Kupában

IT/Tudomány, 2018.02.06

Öt versenyszámban és két korosztályban, február 14-ig nevezhetnek a robotépítő csapatok a Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) 2018-as országos selejtező versenyeire.

A tizenkettedik alkalommal megtartandó válogatón általános iskolások, középiskolások és főiskolások vehetnek részt a 10-19 év közötti korosztályban. A MIRK célja, hogy kiválogassák azokat a csapatokat, akik részt vehetnek a kanadai Montrealban június 16. és június 22. között megrendezendő világversenyen - közölte Simon Béláné, a MIRK szervezőbizottságának elnöke, a RoboCupJunior magyarországi képviselője kedden az MTI-vel.

Elmondta, a hazai minősítő versenyeket Nyíregyházán február 23-án, míg Budapesten március 17-én tartják meg. Öt versenyszámban és két korosztályban lehet minősítő oklevelet szerezni a futball, a menekítő A (vonalkövető), a menekítő B (labirintusbejáró), a színház, valamint a legújabb közös-tér elnevezésű ligákban. A versenyekre február 14-ig lehet jelentkezni a http://pingvin.nyf.hu/robojun honlapról letölthető regisztrációs lap visszaküldésével.

A versenykiírás szerint a futballigában két-két autonóm kerekes robot játszik kétszer tízperces mérkőzést egy igazi futballpálya lekicsinyített másán, a vonalkövetőben egy robotnak adott idő alatt kell áldozatmentési feladatot elvégezni egy katasztrófahelyszínt szimuláló akadályokkal teli pályán, a labirintusbejáróban a vonal nélküli labirintusban áldozatok beazonosítását és az "elsősegélynyújtást" végzi el a robot, a színháziban szórakoztató előadást mutat be az adott méretű színpadon, a közös-tér ligában pedig a csapatoknak olyan programot kell írni, amely egy valóságos robotot és annak virtuális párját képessé teszi különböző színű tárgyak gyűjtésére és lerakására egy mentési területre a valódi és a virtuális térben is.

A két-három főből álló csapatoknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük, előnyben részesülnek például a saját építésű, gyors motorokkal és sok érzékelővel felszerelt robotok, amelyekre autonóm működést biztosító programokat kell fejleszteni.

A RoboCup egy olyan kutatási-oktatási projekt, amelyet az Egyesült Államok, Japán és Németország kezdeményezett 1997-ben azért, hogy a robotfejlesztések és a mesterséges intelligencia kutatások előrehaladását teszteljék és serkentsék évről évre a világ valamelyik országában rendezett verseny és szimpózium formájában. A projekt nem csak verseny, mivel nem az egyéni pontszerzés a legfontosabb, a csapatok belenéznek egymás munkájába, ami segítheti fejlődésüket.

Magyarországon 2007-ben szervezték meg az első minősítő versenyt, a tavaly Nagoyában megrendezett világversenyre két csapatot delegált Magyarország. Az egyik csapat a színházi ligában olasz és koreai csapatokkal közös produkciójukért bajnoki kupát kapott, a másik a mentési ligában lett tizedik a harmincnyolc résztvevő csapatból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!