Prágában 1775 óta az idei volt a legmelegebb nyár

IT/Tudomány, 2018.09.06

Prágában 1775 óta nem volt ilyen forró és meleg a nyár, mint az idei - közölte a Cseh Meteorológiai Intézet csütörtökön a weboldalán.

A meteorológusok a cseh főváros központjában álló Klementinum egykori jezsuita kolostorban működő meteorológiai állomás méréseire hivatkoztak. Ez a meteorológiai állomás a legrégebbi Csehországban, 1775 óta méri az időjárást Prágában.

A Klementinum meteorológiai állomás mérései szerint az idén a június, július és augusztus hónapokban az átlagos hőmérséklet 22,7 Celsius-fokot tett ki. Ez 244 éve a legmagasabb átlagos hőmérséklet - olvasható a weboldalon.

Eddig a melegrekordot a 2003-as év tartja, amikor a nyári átlaghőmérséklet 22,4 Celsius-fokot tett ki. Ezt 2015 követi, amikor az átlag 22,3 Celsius-fok volt.

Csehországban az idei nyári hónapokban számos helyen többször is 35 Celsius-fokot meghaladó meleget mérték, ami nagyon szokatlan és ritka.

A Cseh Meteorológiai Intézet közölte, hogy már a közeljövőben feldolgozza az egész ország területéről származó nyári hőmérsékleti adatokat, az érdekes felismeréseket, rekordokat pedig nyilvánosságra hozza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!