Római kori hajómaradványokra bukkantak Horvátországban

IT/Tudomány, 2020.06.21

A római korból származó, 4. századi hajómaradványokat tártak fel búvárrégészek Horvátországban, nem messze Krk szigetétől - adta hírül vasárnap a Novi List című isztriai regionális napilap.

Velimir Vrzic fiumei kutató, a hajó megtalálója közleményében azt írta: régóta tanulmányozta, hogy az ókorban a hajók Dalmáciából Velencébe milyen útvonalakon haladtak, és használva a legmodernebb víz alatti kutatásra alkalmas technikákat, Krk szigeténél egyedülálló régészeti leletre bukkant.

Az elsüllyedt hajó mellett amforák tucatjai hevernek több ezer éve érintetlenül, mélyen beágyazódva a homokba - hangsúlyozta.

Hozzátette: mivel rendkívül értékes lelőhelyről van szó, értesítették az illetékes minisztériumot, amely gondoskodott a helyszín, illetve a lelet őrzéséről, annak esetleges kifosztása miatt.

Az első vizsgálatok eredménye szerint egyedülálló amforákról van szó, amelyek Tunéziából és a Közel-Keletről származnak. A további vizsgálatok megmutatják, milyen rakomány szállított a hajó és, hogy valójában milyen kereskedelmi útvonalat járt be a 4. században - fogalmazott a kutató.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!