TV műsor

Római kori kivégzések áldozatainak maradványait tárták fel Angliában

IT/Tudomány, 2021.05.30

Lefejezett holttestek egy csoportjára bukkantak egy temetkezési helyen Angliában, az áldozatok valószínűleg római kori kivégzések áldozatai - közölték brit régészek.

A szokatlanul nagyszámú lefejezett holttestre egy egykoron katonai ellátmányt biztosító gazdaság területén bukkantak a cambridgeshire-i Somershamban. Több áldozat térdelt, amikor hátulról karddal lefejezték - adta hírül a BBC honlapja.

Az áldozatok 33 százalékát kivégezték - közölte Isabel Lisboa régész. A régészek három temetőt tártak fel 52 sírral, amelyekből 17-ben volt lefejezett áldozat.

Egyiküket, egy idősebb nőt még halála előtt meg is kínozták vagy halála után megcsonkították. Az áldozatok fejét lábfejükhöz vagy alsó lábszárukhoz helyezték.

A sírok a régészek szerint harmadik századiak, amikor a római birodalom egyre ingatagabbá vált, és amikor a büntetések egyre kegyetlenebbek voltak. "A főbenjáró bűnök száma megháromszorozódott a harmadik században, a negyedikben megnégyszereződött" - mondta Lisboa.

Mivel ez a terület a római hadseregé volt, a büntetések súlyossága, a római jog érvényre juttatása jóval szigorúbb lehetett az itten településeken - tette hozzá.

A kivégzettek 25-45 év közötti felnőttek voltak. Mivel nem találtak közöttük genetikai rokonságot, az áldozatok vagy a hadseregben szolgáltak, vagy rabszolgák voltak. Kettőről megállapították, hogy Skóciában vagy Írországban született, egy harmadik pedig az Alpokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!