Számszerűsítették kutatók a tobzoskatermékek nigériai illegális kereskedelmét

IT/Tudomány, 2021.11.05

Több mint 190 ezer kilogramm tobzoskapikkelyt foglaltak le különböző országok hatóságai 2010 óta - mutatták ki kutatók, akik először számszerűsítették a Nigériához köthető tobzoskatermékek illegális kereskedelmének méretét.

Fajmegőrzési szakemberek szerint Nigéria 2010 óta az illegális vadkereskedelemmel, egyebek között a tobzoskák Ázsiába szállításával foglalkozó bűnbandák központjává vált a korrupció, a nagy kikötőkhöz való hozzáférés és a bizonytalan határok miatt. A veszélyeztetett tobzoskák a világ leggyakrabban csempészett emlősei közé tartoznak, mivel húsuk ínyencség több délkelet-ázsiai országban és pikkelyeiket a hagyományos kínai orvoslásban is használják.

A Cambridge-i Egyetem kutatói vezetésével vadvédelmi szakemberek egy csoportja a Biological Conservation című folyóiratban közzétett tanulmányában a hatóságok által 2010 és 2021 szeptembere között lefoglalt szállítmányok adatait vizsgálva megállapította, hogy a 190 407 kilogramm tobzoskapikkely legkevesebb 799 343 leölt állattól származik, de lehetségesnek tartják, hogy akár egymillióból.

Ezek a számok nagyjából egybeesnek a tobzoskákkal és testrészeikkel 2000 óta folytatott illegális kereskedelemről a közelmúltban közzétett becslésekkel, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval szélesebb körű az illegális kereskedelem.

A tanulmányban elemzett 77 lefoglalt szállítmányból 26-ban találtak több ezer kilogramm elefántcsontot is, ami azt jelzi, hogy az elefántcsont-csempészet terén régóta létező kapcsolatokat használják ki a tobzoskákkal kereskedő szervezett bűnbandák.

"Kutatásunk adatai azt jelzik, hogy súlyosan alábecsülték a tobzoskakereskedelem méretét Nigériában és egész Afrika területén" - mondta Charles Emogor, a Cambridge-i Egyetem zoológiai karának vezető kutatója.

A tobzoska mind a nyolc faja - négy afrikai és négy ázsiai - szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, közülük hármat a súlyosan veszélyeztetettek közzé soroltak a szakemberek. A tanulmány készítőinek becslése szerint a nigériai illegális kereskedelemből lefoglalt tobzoskapikkelyek mintegy 90 százaléka a fehérhasú tobzoskától származik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!