Szathmáry Eörsöt örökös tagjává választotta az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet

IT/Tudomány, 2020.07.07

Örökös tagjává választotta Szathmáry Eörsöt, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont főigazgatóját az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága kedden az MTI-vel.  

Szathmáry Eörs egyike annak a 63 vezető kutatónak a világból, akiknek az élettudományok terén elért kiváló teljesítménye elismeréseként most örökös tagságot adományozott a rangos szervezet - olvasható a közleményben.

Az 1800 tagot - közöttük 88 Nobel-díjas kutatót - számláló EMBO tudományos közösségéhez idén 52 új tag és további 11 társult tag csatlakozhat a világ 25 országából.

Az 52 új tag az EMBO kormányközi finanszírozást biztosító szervezetének, az Európai Molekuláris Biológiai Konferenciának (EMBC) 18 tagállamából érkezik, a 11 társult tag pedig Ausztráliából, Kanadából, Chiléből, Indiából, Japánból, Szingapúrból, illetve az Egyesült Államokból.

Mint írják, a szervezetbe való bekerülés alapját a tudományos kiválóság és az úttörő kutatótevékenység jelenti. Az újonnan csatlakozók az élettudományok számos területén végeznek kutatásokat: többek között az idegtudomány, a növénybiológia, a sejtbiológia, a szignáltranszdukció (jelátvitel), a fejlődés, a molekuláris medicina és az immunológia terén.

A közlemény idézi Maria Leptint, az EMBO igazgatóját, aki szerint az új tagok mindegyike Európában és világszerte hozzájárult az élettudományok terén folyó kutatások sikeréhez. Az EMBO tagjai a szervezetben végzett munkájuk révén támogatják a tehetséges kutatókat, ösztönzik az együttgondolkodást, hozzájárulnak a tudományos kiválóságra törekvő nemzetközi kutatási környezet fejlesztéséhez, és egyúttal a jövő építéséhez - hangsúlyozta az igazgató.

Az EMBO tagjai több módon is aktív szerepet vállalhatnak a szervezet munkájában: tisztséget tölthetnek be az EMBO Tanácsában és bizottságaiban, fiatal kutatókat mentorálhatnak, illetve részt vehetnek különböző tevékenységekben, mint amilyen például a megalapozott tudománypolitika népszerűsítése. Emellett támogatják a szervezetet abban, hogy a legmagasabb minőséget tudja biztosítani az EMBO jövőbeni tagjainak, a posztdoktori kutatóknak a kiválasztásában, a szervezet által kínált kurzusok és workshopok kialakításában.

Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet 1963 óta ismeri el az élettudományok kiváló kutatóit tagjaiként - ekkor választotta meg az EMBO Tanácsa az első 150 tagot. Azóta a tagok minden évben új tagokat jelölhetnek, illetve választhatnak, akik csatlakozhatnak az egyre bővülő illusztris kutatói közösséghez - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!