Szlovák-magyar programban dolgoznak a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatásán

IT/Tudomány, 2021.01.13

Szlovák-magyar programban dolgoznak a Duna és az Ipoly menti egykori és mai élővilág bemutatásán; a munka része a Nógrád megyei ipolytarnóci ősmaradványok területének további feltárása és a szlovákiai Karva szolgáltatásainak fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI).

Mint a közleményben írták, a szlovák-magyar határon átnyúló Interreg program vezető partnere a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, partnere a szlovákiai Karva község önkormányzata, együtt 992 ezer eurót költhetnek el az északnyugat-délkeleti idegenforgalmi tengely erősítésére.

A BNPI kezelésében lévő Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület elsősorban a miocén korú, 17 millió éves ősvilág folyóparti, mozaikos vizes élőhelyekkel tarkított élővilágának összegző rekonstruálását és színesebb bemutatását, Karva pedig a mai folyóparti élővilág interpretációját valósítja meg a fejlesztésben.

Karvát és Ipolytarnócot egy mobilapplikáción is elérhető kerékpáros útvonallal kötik össze, amely illeszkedik az Eurovelo6 útvonal szlovák szakaszához.

Kitértek rá: Ipolytarnócon az akadálymentesítési szempontokat is figyelembe vevő fejlesztés legfőbb célja az Ősvilági Pompeji világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérése.

A projektelem az 1900-ban elkezdődött lábnyomos homokkő feltárások ősfelszínének hiánypótló, nagy pontosságú, háromdimenziós lézerszkennelésére és a gerinces állatfajokban gazdag, egzotikus ősvilág legújabb palaeontológiai felfedezéseinek háromnyelvű (magyar-szlovák-angol) tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a geológiai tanösvény második védőcsarnokának térségében.

A beruházást 2022 novemberére fejezik be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!