Tizenöt akadémiai kutatóközpont vagyonmegőrzését vizsgálta az ÁSZ

IT/Tudomány, 2020.02.21

A tizenötből három akadémiai kutatóintézet biztosította megfelelően a vagyonmegőrzést 2016-2018 között, két kutatóközpont vagyongazdálkodása 2018 végére javult, tíz kutatóintézetnél ugyanakkor nem volt biztosított a közvagyon megőrzése az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken közzétett jelentése szerint.

Az ÁSZ 2019 második félévében kezdte meg a korábban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) irányítása alá tartozó tizenöt kutatóközpont, kutatóintézet vagyonmegőrzési tevékenységének ellenőrzését - idézte fel a számvevőszék pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője.

Nagy Imre felügyeleti vezető elmondta, a 15 kutatóintézet összesen 87 milliárd forint vagyonnal és 4200 alkalmazottal rendelkezett 2018 végén, és 2016-2018 között összesen 45 milliárd forint költségvetési támogatásban részesültek.

Beszámolója szerint 3 kutatóintézetnél nem találtak lényeges szabálytalanságot, 2 további kutatóintézetnél korábban tapasztalhatók voltak hiányosságok, de 2018 végén már biztosított volt a vagyonmegőrzés, 10 kutatóintézet azonban nem biztosította megfelelően a közvagyon megőrzését. 9 kutatóközpont vezetőjének ezért 30 napon intézkedési tervet kell készítenie, egy intézetnél pedig az illetékes irányító szervhez fordult az ÁSZ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!