Újabb ügyben indítványozta Varju László (DK) mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész

IT/Tudomány, 2019.10.25

Újabb ügyben indítványozta Varju László (DK) országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél.

A Legfőbb Ügyészség pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy az MTVA székházában decemberben történtek miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta Varju László mentelmi jogának felfüggesztését.

A közleményben emlékeztettek: 2018. december 16-án - amikor tüntetés volt az MTVA székháza előtt - több országgyűlési képviselőt - kérésükre - beengedtek az épületbe. A képviselők öt pontból álló követelést akartak a köztelevízió adásában beolvastatni, de a biztonsági osztályvezető többször tájékoztatta őket arról, hogy az intézmény zárt, védett területnek minősülő területeire nem léphetnek be. Az országgyűlési képviselők - köztük Varju László - ezt vitatták, és azt követelték, hogy engedjék be őket az élő műsor helyszínére.

Azért, hogy a stúdióba bejuthasson, Varju László másnap délelőtt "nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és megszorította egy biztonsági őr vádliját" - írták a közleményben. Miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót eltolták a stúdió ajtajától. A képviselő délután a székház első emeletén akart bemenni arra a folyosóra, ahonnan a vezérlő helyiségek és a hírszerkesztőség ajtói nyíltak - ismertették a részleteket.

Hozzátették: mivel a férfi többszöri felszólításra sem távozott és erőszakosan ellenállt, testi kényszert alkalmaztak ellene. Varju László ekkor a földre feküdt, elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát, ennek következtében a férfi a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az országgyűlési képviselő cselekménye garázdaság vétségének, valamint súlyos testi sértés bűntettének felel meg, de a büntetőeljárás lefolytatása csak az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén lehetséges - olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés hétfőn egy másik ügyben már felfüggesztette Varju László mentelmi jogát. A legfőbb ügyész ezt a lépést azért indítványozta, mert az ügyészség gyanúja szerint a Demokratikus Koalíció politikusa a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!