Újabb űrszondák Holdra küldését terveik Izraelben

IT/Tudomány, 2020.12.10

Csaknem két évvel a kudarccal végződött első kísérlet után újabb űrszondák Holdra juttatását tervezi Izrael - írta a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Egy évvel és nyolc hónappal a hasonló izraeli vállalkozás, a Beresít (Genezis) nevű űrszonda Holdra zuhanása után jelentették be Jeruzsálemben, Reuven Rivlin államelnök rezidenciáján az új tervet.

A Beresít-2 projekt 2024 első felében két, a Hold különböző pontjaira leszálló és egy körülötte keringő harmadik eszköz űrbe juttatását tervezi.

A költségek várhatóan mintegy 100 millió dollárra rúgnak (29,4 milliárd forint).

A 630 kilogramm összsúlyú Genesis-2 három űrszondát fog tartalmazni: egy várhatóan több éven át keringő űrhajót és két leszálló űrjárművet, melyek különféle tudományos kísérleteket fognak elvégezni.

Az előző űrszonda kudarcát az okozta, hogy a leszállási manőver során meghibásodott az egyik fontos motor, megszakadt a kommunikáció a földi központtal, és az űrhajó a Holdra zuhant.

Várhatóan több ország is részt vesz az elsősorban a kutatást és oktatást szolgáló vállalkozásban, öt különböző földrészről már hét ország jelezte részvételi szándékát, de nem részletezték, hogy mely országok érdeklődnek.

Izrael tavaly áprilisban azt remélte, hogy az első magánfinanszírozású misszióval negyedikként landol a Holdon Oroszország, az Egyesült Államok és Kína, jelentős nagyhatalmak után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!