Zrínyi-emlékév - Négynapos nemzetközi történész konferencia kezdődött Pécsett

IT/Tudomány, 2016.09.06

A Zrínyi-emlékév keretében négynapos nemzetközi történész konferencia kezdődött kedden Pécsett, a rendezvényen hét ország huszonhét tudósa vesz részt.

A szabadságért az életét is feláldozó Zrínyi Miklós nemcsak Magyarország, hanem Közép-Európa népeinek is hősévé vált - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (MTA BTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által rendezett konferencia megnyitóján.

Az államtitkár szerint a Szigetvár ostromának, valamint Nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencia jó alkalom arra, hogy a kutatók nemzetközi szinten is bemutassák a hadvezér hősiességét, őrizék emlékét, valamint a szélesebb közönséggel is megismertessék Szulejmán szultán jelentőségét.

Rétvári Bence kiemelte, hogy a történész szakma kiválóságai éreztek Pécsre egyebek mellett Törökországból, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Horvátországból és Szerbiából. Az államtitkár szólt arról is, hogy Magyarország és Törökország ma katonai szövetségesek, fontos gazdasági partnerek.

Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója, az MTA BTK Történettudományi Intézetének igazgatója a megnyitó előtt újságíróknak azt mondta: a konferencia célja, hogy összehozza az oszmán történelemmel, a Habsburg-időszakkal és a magyar történelemmel foglalkozó legnevesebb kutatókat.

Mint hozzátette, a konferencia anyagából olyan magyar és angol nyelvű kötet kiadását tervezik, amely a közvetkező évtizedekben a területtel foglalkozó kutatók alapvető kézikönyve lehet.

Fodor Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábban a "periférián tengődő oszmanisztika" rendkívül népszerűvé vált az elmúlt 30 évben a világban. Az Oszmán Birodalomról immár "sokkal több publikáció jelenik meg, mint a Habsburgokról" - közölte, majd hozzátette: Törökországban évtizedek óta egyetemalapítási hullám zajlik, az ott dolgozó tudósok munkáinak is köszönhetően a publikációk száma "ijesztően megnövekedett".

A kutató úgy vélekedett: a nagyvilág Szulejmán szultán iránti érdeklődését kell kihasználni a magyar történelem megismertetésének érdekében.

Bódis József, a PTE rektora a tanácskozás megnyitóján emlékeztetett arra, hogy a jelenleg tíz karral működő, több mint húszezer hallgatót oktató egyetem jövőre ünnepli alapításának 650. évfordulóját.

A péntekig tartó konferencián öt fő témakört tárgyalnak a történészek, a nyitóelőadást Cemal Kafadar, az egyesült államokbeli Harvard Egyetem kutatója tartotta meg az Oszmán Birodalom és Európa Szulejmán szultán korabeli konfrontációjáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!