A fogaskerekű újraindítását kéri a XII. kerület a főpolgármestertől

Kék hírek, 2022.11.11

A fogaskerekű újraindítását kérte Fonti Krisztina (Fidesz-KDNP) XII. kerületi alpolgármester Karácsony Gergely főpolgármestertől - derül ki az alpolgármester MTI-hez eljuttatott, pénteki keltezésű levéléből.

"Sok hegyvidéki lakóhoz hasonlóan magam is megdöbbenve értesültem arról, hogy a fogaskerekű tervezett karbantartásának lezárultával mégsem indul újra", holott "működtetése kötelező feladata a fővárosnak" - áll a levélben.

Fonti Krisztina szerint nehezen hihető a takarékosságra hivatkozás a fogaskerekű esetében, hiszen ez az egyetlen közlekedési eszköz, amelynek működését a főváros megszünteti. Az így megspórolni tervezett mintegy 100 millió forint pedig a BKK 200 milliárdos működési költségének mindössze fél ezreléke.

"Ennek tükrében az intézkedés inkább tűnik egy fideszes vezetésű önkormányzat elleni politikai lépésnek, mint szakmailag megalapozott döntésnek" - fogalmazott az alpolgármester.

Fonti Krisztina kitért arra is, hogy bár "szép és nemes gondolat több száz millióért jubileumi rózsakertet létrehozni", de nem fontosabb, mint a fogaskerekű üzemeltetése. Az is csak akkor fogadható el, hogy a főváros "súlyos pénzekért" brüsszeli irodát, illetve milliárdos költségvetésű politikai marketingirodát tart fenn, ha eleget tesz olyan kötelező feladatainak, mint a fogaskerekű működtetése.

"Kérem, hogy politikai döntések helyett az itt élők érdekeit képviselje, és tegye lehetővé, hogy ismét használhassuk a fogaskerekűt" - áll a hegyvidéki alpolgármester főpolgármesternek címzett levelében.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki tájékoztatása szerint autóbuszok járnak a fogaskerekű helyett egész télen, az ideiglenes üzemszünet a tervezett tavaszi pályafelújítás végéig tart. A fogaskerekű október 3-a óta nem jár pályafelújítás miatt; a buszos pótlás a cég korábbi közlése szerint eredetileg november 17-éig tartott volna, de a téli leállás miatt a fogaskerekű másnap sem indul el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!