A horvát ügyészség két további személy ellen indított eljárást gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt

Kék hírek, 2022.10.11

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) két további személy ellen indított eljárást az INA horvát olajipari vállalatnál gázkereskedelemmel kapcsolatban történt visszaélések miatt - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) kedden.

A rendőrség még hétfőn őrizetbe vette Stjepan Lekót, aki Damir Skugornak, az INA földgáz-kereskedelmi ágazata korábban már letartóztatott igazgatójának a helyettese, valamint Vlado Mandicot, az EVN Croatia Plin vállalat vezetőjét. Az ügyészség kedden mindkettőjükkel szemben vizsgálati fogság elrendelését kérte a bíróságtól.

Az EVN Croatia Plin egyike annak a négy nagy horvát gázszolgáltatónak, amelyeknek az INA gázt adott el a Plinara észak-szlavóniai olaj- és földgázvállalathoz hasonlóan. A Plinara igazgatótanácsának elnökét, Marija Retkicet Skugorral egy időben tartóztatta le a rendőrség. Mandic cége Dalmáciát látta el gázzal.

Az USKOK a rendőrséggel közösen indított akcióban augusztus 27-én öt embert tartóztatott le gázkereskedelemmel kapcsolatos visszaélések miatt: Damir Skugort, annak édesapját, az OMS horvát vállalat két vezetőjét, Goran Husicot és Josip Surjákot, továbbá Marija Retkicet. A vádak szerint valamivel több mint egymilliárd kunával (56 milliárd forint) károsították meg a horvát olajvállalatot, kihasználva a globális válságot és a gáz árának folyamatos világpiaci növekedését.

Skugor és Husic továbbra is előzetes letartóztatásban van, a többiek szabadlábon védekeznek.

Az ügy miatt a horvát kormány az INA igazgatótanácsának felelősségre vonását, valamint a cég irányítási módjának megváltoztatását kérte.

Nem sokkal később az INA igazgatóságának magyar delegáltjai felajánlották lemondásukat, míg a horvát tagokat - a kormány kérésére - a vállalat felügyelőbizottsága hívta vissza szeptember végén, majd új vezetést nevezett ki.

Az INA az új esettel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írta: továbbra is szorgalmazzák a Skugor-üggyel kapcsolatos valamennyi tény megállapítását, de a nyomozás titkossága miatt nem tudnak nyilatkozni az ügy részleteiről.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!