A lengyel szenátus határozatban emlékezett meg a meggyilkolt gdanski főpolgármesterről

Kék hírek, 2019.01.24

A lengyel szenátus csütörtökön elfogadott határozatában lerótta tiszteletét a meggyilkolt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz emléke előtt, egyben kölcsönös tiszteletre hívta fel a lengyelországi közélet szereplőit.

A határozat mellett a 100 fős felsőházban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) és az ellenzéki Polgári Platform (PO) összes jelen lévő szenátora, 85 honatya szavazott. Egyetlen ellenszavazat volt, ezt egy független szenátor adta le.

A dokumentumban felidézik: Gdansk sokéves főpolgármestere, Pawel Adamowicz január 14-én kórházban hunyt el, miután egy merénylő késsel súlyosan megsebesítette. Kiemelik: a támadás egy jótékonysági rendezvényen történt.

A tragikus halál megrendítette Lengyelországot, a gyilkosságot általánosan elítélték - szögezik le. A szenátorok arra hívják fel a lengyel közélet szereplőit, hogy tartsák be "a demokratikus módszereket, és tanúsítsanak egymás iránti tiszteletet".

A jóváhagyott határozatot a PiS terjesztette elő. A PO saját tervezetet nyújtott be, közös szöveget nem sikerült kidolgozni. A PO részéről Bogdan Borusewicz felsőházi alelnök kifogásolta többek között azt, hogy az elfogadott dokumentum nem tartalmazza a gyűlöletbeszéd elítélését.

Ebben a vonatkozásban a PiS szenátora, Aleksander Bobko elmondta: annak ellenére, hogy a gyűlöletbeszédet a gdanski tragédia kapcsán sokan emlegetik, a jelenség és Adamowicz meggyilkolása között nem látható közvetlen összefüggés. A kormányellenzékhez közel álló Adamowicz "telivér politikus volt, éles bírálatok érték, nemcsak a PiS részéről" - idézte fel Bobko, utalva ezzel feltehetőleg a főpolgármestert a PO részéről korábban ért kritikákra.

Egyúttal hangsúlyozta: a gyilkosság körülményei "elenyésző összefüggést mutatnak a gyűlöletbeszéd, valamint egy elmebeteg ember által elkövetett szörnytett között". Ezzel arra utalt, hogy az elkövetőnél, Stefan W.-nál korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak.

A hétvégén örök nyugalomra helyezett Pawel Adamowicz halálát követő napokat Lengyelországban a hagyományos politikai választóvonalakat áthidaló társadalmi szolidaritás, csendes megemlékezések jellemezték. Egyúttal több kommentátor feltette a kérdést, milyen hatással lesz a tragédia a lengyelországi közhangulatra, a folyamatban lévő választási kampányra.

Adamowicz temetését követően egyes ellenzéki politikusok, valamint Adamowicz özvegye a lengyel közszolgálati televízió (TVP) felelősségét emlegette a főpolgármester halála kapcsán. A tévé híradása szerintük negatív fénybe állította Adamowiczot, és a tavaly decemberben többéves büntetéséből szabaduló Stefan W. - mondták - a TVP-t nézte a börtönben, ennek hatása alatt gyilkolta meg a főpolgármestert.

A TVP csütörtöki közleményében elutasította ezeket a vádakat, kilátásba helyezve az őket megfogalmazó személyek beperelését. A főpolgármester özvegye esetében azonban a TVP tekintettel lesz a gyászra, nem tesz bírósági panaszt - áll a közleményben.

A gyilkosság körülményeit, ezen belül Stefan W. indítékait vizsgáló hatósági eljárás folyamatban van, a sajtó egymásnak ellentmondó vallomásokat idéz. Például az onet.pl német tulajdonú lengyelországi hírportál csütörtökön megszólaltatta Stefan W. egyik fogolytársát, aki elmondta: a börtönben általában nem híradókat néztek a tévében. Ha mégis sor került rá, akkor nem a TVP-n, hanem más csatornákon nézték - állította a férfi, sorolva a kormánykritikus tévéket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!