A tavalyi érettségit kiszivárogtató férfi büntetésének súlyosítását kéri az ügyészség

Kék hírek, 2020.02.26

Súlyosabb büntetést indítványozott a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a tavalyi írásbeli érettségi vizsga feladatait kiszivárogtató nyomdai alkalmazott ellen - tájékoztatta Lőrinczy György sajtószóvivő szerdán az MTI-t.

A férfit minősített adattal visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék, s ezért négy hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta. Emellett két évre eltiltotta a nyomdai gépmester foglalkozástól.

A nem jogerős ítélet szerint a vádlott a 2019. évi középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorainak nyomtatását végző lajosmizsei nyomdában részt vett - a vizsgák megkezdéséig korlátozott terjesztésűnek minősülő - feladatsorok nyomtatásában, melynek során a kinyomtatott magyar és matematika feladatsorok egy-egy részét, valamint a teljes történelem feladatsor egy példányát az érettségi vizsgákat megelőzően jogosulatlanul magához vette, és a családtagján, ismerősén keresztül eljuttatta az érettségiző diákokhoz.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság ítélete megalapozott, azonban a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe, a terhelttel szemben az irányadó középmértéket meghaladó - végrehajtásában felfüggesztett - szabadságvesztés kiszabása indokolt.

Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!